Novac FINANCIJSKI PREVARANT

Milijarder Stanford pronađen u Virginiji

  • Autor: O. I. N.
  • 20.2.2009 11:11:35
  • 20.2.2009 10:46:50

FBI-evi agenti pronašli su u Virginiji američkog milijardera Allena Stanforda, optuženog za financijsku prijevaru tešku 9,2 milijarde dolara, te su mu uručili sudski poziv

Američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) tereti Stanforda i dvoje njegovih suradnika da su varali investitore obećavajući im enormne zarade prodajući im certifikate o depozitu i druge financijske proizvode.

Stanfordova financijska grupa, čije je sjedište u Houstonu u Teksasu, imala je više od 30.000 klijenata i 136 zemalja na šest kontinenata.

Navodno je novac od depozita ulagao u sad neprofitabilne nekretnine, a prema SEC-u, imao je ulogu u drugoj skandaloznoj piramidalnoj shemi Bernija Madoffa.

Američki magazin Forbes procijenio je Stanfordovo osobno bogatstvo na 2,2 milijarde dolara. Bio je jedan od značajnijih donatora Demokratske stranke, imao je kuću na Djevičanskim otocima, a na Karibima je bio toliko slavljen kao biznismen i dobročinitelj da mu je vlada Antigue lani dodijelila vitešku titulu, pa su ga zvali Sir Allen.

U SAD-u te u većini karipskih i južnoameričkih država u kojima je poslovala njegova kompanija zavladala je panika, jer ulagači nisu mogli podići svoje uloge.

Stanford je prije dva dana htio pobjeći iz SAD-a pokušavajući unajmiti privatni avion za Antigue, ali je odbijen jer nije mogao platiti kreditnom karticom.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još