TRŽIŠTE NEKRETNINA

Kriza najteže pogađa stanogradnju

28.12.2010 u 15:35

Bionic
Reading

Ove su godine u Hrvatskoj otvorena tri velika šoping-centra: Arena centar u Zagrebu, City Centar One u Splitu i Supernova u Zadru, a započela je izgradnja Supernove u Zagrebu. Od uredskih prostora ove su godine u Zagrebu dovršeni IT5 projekt i poslovna zgrada u Tuškanovoj, a u tijeku je gradnja višenamjenskog projekta Green Gold na križanju Vukovarske i Radničke te Sky Officea na Zagrebačkoj aveniji

Realizirane su i dvije velike investicije u logističke i trgovačke nekretnine, u izgradnji je logistički centar Bosiljevo te je jasno da su pojedini dijelovi nekretninskog tržišta koliko-toliko aktivni. Međutim, novih ozbiljnijih stambenih projekata nema, rekla je direktorica Colliers Internationala u Hrvatskoj Vedrana Likan, potvrđujući time da je stanogradnja u građevinarstvu u najgoroj krizi u usporedbi s ostalim dijelovima tržišta nekretnina.

Lošiji od Slovenije i Srbije

Hrvatska je malo tržište, premalo i preskupo za bilo kojeg značajnijeg svjetskog investitora. Stoga njeno ukupno investicijsko tržište, pa tako i tržište nekretnina, uvelike ovisi o događanjima i trendovima u zemljama u okruženju. To potvrđuje i globalno istraživanje Colliers Internationala o namjerama investitora za sljedeću godinu prema kojemu Hrvatska nije zanimljiva investitorima koji planiraju ili su već investirali u našem okruženju.

Hrvatska ne koristi ni svoje stvarne mogućnosti za privlačenje investitora nego im otežava dolazak. To potvrđuje primjer Srbije koja je  tijekom posljednjih nekoliko godina ostvarila značajni broj investicija, i to prvenstveno u javno-privatna partnerstva. Srbija je za razliku od Hrvatske pokazala spremnost, potrebu i interes za investitorima te u tome uzela primat u odnosu na Hrvatsku.

Naš sjeverni susjed Slovenija dugo je bila zatvorena prema stranim investitorima, ali im je unazad nekoliko godina postala zanimljiva. To otvaranje u vremenima gospodarskih potresa na razini čitave Europe i u Sloveniji je generiralo negativne posljedice te se na njihovom tržištu nalazi čitav niz poslovnih zgrada koje gotovo uopće nemaju zakupaca.

Statistički, Slovenija je u samom vrhu broja kvadrata trgovačkog prostora po stanovniku te samim time nije za očekivati značajan rast u tom segmentu. Ipak, i bez obzira na to, Slovenija predstavlja zonu interesa za strane investitore što se pripisuje imidžu zrelosti i stabilnosti tržišta, postignutim dobrim političkim pozicijama na europskom i globalnom nivou te otvorenosti države prema zapadnim trendovima.

Neiskorišteni turizam

Za razliku od Srbije i Slovenije, prema analizama Colliers Internationala, ali i drugih globalnih tvrtki s tržišta nekretnina, stanje u Hrvatskoj u privlačenju stranih investicija i dalje ostaje loše, a time izostaju naznake oporavka tržišta.

S obzirom na očekivanja da mora uslijediti oporavak tržišta nekretnina i novi zamah, direktorica Colliers Internationala u Hrvatskoj Vedrana Likan upozorava kako aktualne tržišne aktivnosti ukazuju da će se investicije tijekom sljedeće godine događati najvećim dijelom unutar postojećeg nekretninskog portfelja i to kroz refinanciranja od strana banaka te investicijskom kupnjom postojećih objekata i projekata u trgovačkom i u uredskom tržištu.

Likan očekuje da će 2011. godinu obilježiti interes za sklapanjem partnerstva na projektima, i to stranih investitora s lokalnim vlasnicima projekata, te možda javno-privatna partnerstva na komercijalnim projektima u većim gradovima. Direktorica Colliers Internationala u Hrvatskoj upozorila je da iako se i na tržištu nekretnina najviše očekuje od turizma, prije svega u hotelijerstvu, sljedeća će godina donijeti samo transakcije na postojećim hotelima.