Novac ODGOVOR MOL-U

Samodol: Nije bilo manipulacije ni dogovora fondova

Tijekom jučerašnjeg i današnjeg trgovanja dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi nije bilo manipulacija i usklađenog djelovanja, izjavio je za Hinu predsjednik Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Ante Samodol

Samodol je to rekao zamoljen za komentar tvrdnji s današnje konferencije za novinare glasnogovornika mađarskog MOL-a po kojima su jučerašnje i današnje transakcije dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi netransparentne, nepoštene, nejasne i neprijateljske prema MOL-u i da bi mogle biti i nezakonite pa bi ih Hanfa treba istražiti.

Uz napomenu da iz MOL-a nitko nije kontaktirao Hanfu, Samodol je rekao da u trgovanju Ininim dionicama nije bilo manipulacija ni usklađenog djelovanja jer se nije dogodilo da jedan fond kupuje, a drugi prodaje s ciljem održavanja cijene i stvaranja privida trgovanja.

Pored toga, fondovi nisu sprječavali druge investitore da kupuju i prodaju dionice tako što bi spuštali ili dizali cijenu dionice i branili pristup tržištu, kaže Samodol.

Komentirajući ocjene MOL-a da je riječ o špekulativnom djelovanju, Samodol ističe da je špekulacija 'apsolutno dozvoljena na burzi, a manipulacija ne'.

Međutim, ako je MOL na bilo koji način slao poruke sudionicima tržišta koje izlaze izvan okvira njegove privatne ponude za kupnju slobodno izlistanih dionica Ine, on manipulira tržištem i u debelom je prekršaju Zakona o tržištu kapitala, upozorava Samodol.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još