ZAGREBAČKA BURZA

Zaustavljen pad Crobexa

18.02.2009 u 16:05

Bionic
Reading

Nakon dvodnevnog oštrog pada, Crobex je zaključio na pozitivnom teritoriju

Slabašan rast, koji je vladao tijekom dana, na kraju se trgovine intenzivirao na 1,8 posto, čime je vrijednost indeksa u zadnjim minutama trgovine uspjela nadmašiti 1.500 bodova

Jučerašnjom rasprodajom građevinara indeks se spustio ispod 1.500 bodova, na četverogodišnji minimum, da bi se danas oporavili jučerašnji najveći gubitnici među najlikvidnijim izdanjima – IGH i Dalekovod.

IGH je nakon jučerašnjeg potonuća za 15 posto povećao cijenu za 12,2 posto na 2.300 kuna, dok je Dalekovod porastao za 4,7 posto. Oba su izdanja prometom nadmašila dva milijuna kuna prometa.

Nalikvidniji je, sa 10 milijuna kuna prometa, bio T-HTkojemu je pozitivan pomak od 0,9 posto bio dovoljan za osvajanje razine od 220 kuna, ispod koje je zaključio protekla dva dana.

Druga najtrgovanija dionica, s prometom od 6,5 milijuna kuna, Atlantska plovidba uspjela se vratiti cijenom iznad 700 kuna, zahvaljujući skoku od oko sedam posto.

Ulagače nije impresionirala vijest o osnivanju Podravkine tvrtke u Turskoj, pa je dionica ostala bez podrške kupaca, s minusom od 0,7 posto.

Nekolicina kompanija i dalje aktivno kupuje trezorske dionice: jučer su trezorski račun podebljali Atlantic Grupa, HUPZagreb i Uljanik Plovidba.

Za razliku od Zagrebačke burze, vodeće europske burze i danas su u minusu zbog slabljenja dionica bankovnog sektora, energetike i rudarstva.

Dnevni pregled trgovine možete pogledati ovdje