POSLOVNI REZULTATI

Ina ostvarila 607 milijuna kuna dobiti iz osnovne djelatnosti

27.02.2017 u 12:34

Bionic
Reading

INA Grupa prošle je godine ostvarila dobit iz osnovne djelatnosti od 607 milijuna kuna, dok je godinu ranije poslovala s gubitkom od 1,34 milijarde kuna, pokazuje u ponedjeljak objavljeno konsolidirano financijsko izvješće te naftne kompanije

Ukupni prihodi od prodaje u 2016. su iznosili 15,6 milijardi kuna, što je 17 posto manje nego u 2015., prvenstveno kao rezultat niže cijene barela nafte na londonskom tržištu, nižih cijena prirodnog plina te niže proizvodnje segmenata Istraživanja i proizvodnje, navodi se u izvješću.

Neto dobit pripisiva vlasniku kapitala dosegnula je lani 101 milijun kuna, dok je godinu ranije gubitak iznosio 1,4 milijarde kuna.

'Nakon dugog razdoblja negativnog cjenovnog okruženja i političkih nemira u Siriji, situacija se u drugoj polovini 2016. godine relativno stabilizirala, što se odrazilo na financijske rezultate Ine – prvi put nakon nekoliko godina nije bilo značajnih umanjenja vrijednosti', poručio je u izvješću predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott.

Međutim, dodao je da je prva polovina 2016. godine bila obilježena povijesno niskim razinama cijena nafte i plina koje su Inu natjerale da optimizira izdatke.

'Ovo je izvršeno kroz program optimizacije troškova koji je zajedno s poslovnim širenjem osigurao najjaču bilancu u prošlom desetljeću, čineći Inu sposobnom za strateška ulaganja u budućnosti. Usprkos nepovoljnom okruženju i nužnoj optimizaciji troškova, gotovo svi poslovni pokazatelji segmenata bilježe rast', istaknuo je Aldott.

INA Grupa povećala je lani svoj udio u Energopetrolu iz BiH sa 33 na 67 posto, nastavljajući jačati svoju regionalnu poziciju.

Kapitalna ulaganja tvrtke iznosila su lani 1,39 milijardi kuna, što je smanjenje od 16 posto u odnosu na 2015. godinu.

Omjer duga i kapitala smanjio se s 22,3 na 19,1 posto, dok je neto dug iznosio 2,5 milijardi kuna, što je smanjenje od 17 posto u odnosu na 2015. godinu.

Kako se navodi u izvješću, segment istraživanja i proizvodnje nastavlja s uspješnim povećanjem domaće proizvodnje nafte, čime je nakon nekoliko godina rasta proizvodnja na razini iz 2009. godine. U usporedbi s 2015. godinom, domaća proizvodnja nafte porasla je za 12 posto.