VLAHOVIĆ U PROBLEMIMA

Adris vlasnik petine Save Re, ali mu Slovenci ne daju u Nadzorni odbor

24.02.2017 u 17:00

Bionic
Reading

Prema pisanju slovenskih medija, rovinjska Adris grupa našla se pod istragom slovenske agencije za tržište vrijednosnih papira zbog osiguravajuće kuće Save Re. Razlog je navodno prikrivanje stvarnog udjela koji rovinjska kompanija drži u slovenskom osiguravatelju

Prema podacima do kojih je došao Siol.net, Adris je navodno stjecao dionice Save Re na netransparentan način. Tvrde da su u razdoblju od tri godine kupovali dionice preko skrbničkih računa otvorenih kod hrvatskih banaka i potiho povećavali udjel, a da pritom nisu pravovremeno izvještavali javnost o tome.

Soil.net piše da je Adris tek u lipnju prošle godine izvijestio da s povezanim osobama drži 21 posto dionica Save Re s glasačkim pravima. Zato je agencija za tržište vrijednosnih papira navodno pokrenula istragu.

U Adrisu smatraju da je afera oko prikrivanja vlasništva pokušaj da se osujeti njihovo nastojanje da uguraju svog predstavnika u Nadzorni odbor.

Nezadovoljan statusom u upravljačkim strukturama, Adris kao drugi najveći dioničar inzistira na tome da se u Nadzorni odbor imenuje Petar Kraljič, bivši direktor slovenskog McKinseyja. No Komisija za imenovanje Save Re odbila je zahtjev pa su iz Adrisa uputili službeni protuprijedlog za skupštinu dioničara planiranu za 7. ožujka.


'U vezi s prijedlogom sastava Nadzornog odbora društva Sava Re rukovodili smo se činjenicom da Adris grupa i s njom povezana društva raspolažu s 19,04 posto udjela u temeljnom kapitalu Save Re te da bi sastav Nadzornog odbora trebao biti uravnotežen s vlasničkom strukturom. Predložili smo nezavisnog, svjetski uglednog stručnjaka, dr. Petra Kraljiča, koji svojim znanjem i međunarodnim poslovnim iskustvom može znatnije pridonijeti kvaliteti rada Nadzornog odbora Save Re', odgovorili su iz Adrisa na upit tportala, ne želeći komentirati špekulacije o nadzoru komisije.

Soil.net špekulira da Ante Vlahović, prvi čovjek Adrisa, ima jake lobiste u Sloveniji, koji će mu pomoći u ovladavanju Savom Re. Glavna Adrisova veza u Sloveniji navodno je Janez Kocijančič, bivši dugogodišnji predsjednik Olimpijskog odbora Slovenije (OKS), koji bi trebalo pomoći u uklanjanju potencijalnih političkih i regulatornih prepreka u obavljanju transakcija.

Među lobistima Adrisa spominju se i Miloš Bubuljica, bivši dugogodišnji savjetnik Zavarovalnice Maribor, Zvonko Ivanušić, donedavni dugogodišnji predsjednik Uprave Save Re, te Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane.