SLOVACI IZGUBILI

Kraj trakavice: Prošao Meteorov plan za Badel

23.02.2017 u 13:32

Bionic
Reading

Vjerovnici Badela 1862 većinom su glasova, od 81,23 posto, u četvrtak podržali plan restrukturiranja te tvrtke u postupku predstečajne nagodbe koji je predložila Meteor grupa, a njezin čelnik Darko Knez najavio je da će prvo ulaganje ići prema obnovi pogona na Žitnjaku

Od vjerovnika na koje se odnosi ukupno 618,6 milijuna kuna obveza Badela, za prihvaćanje plana glasovalo je 81,23 posto, i to u svim segmentima vjerovnika (država 44,3 posto, financijske institucije 99 posto i ostali 92 posto).

Nakon ročišta Darko Knez iz Meteor grupe novinarima je izjavio kako je zadovoljan s glasovanjem vjerovnika, posebno jer su plan prihvatile sve skupine vjerovnika.

'Drago nam je da su, nakon što su zaposlenici, sindikati, poslovni partneri i Uprava Badela prepoznali Meteorov plan, sada ga prepoznali i vjerovnici, i to s tako velikim brojem glasova. Posebno nam je drago da su za plan glasale sve skupne vjerovnika i da je bio velik odaziv. Naš plan zaista osigurava daljnji rast i razvoj Badela', kazao je Knez.

Istaknuo je i da će prve korake u realizaciji plana odrediti nakon što uđu u društvo, ali da bi prvo moglo biti ulaganje na Žitnjaku.

'Čekamo da se formalna procedura završi do kraja i krenut ćemo s izvršenjem našeg plana. Prve korake ćemo odrediti kada uđemo u društvo i detaljno napravimo zaista dubinsko snimanje. Međutim, prve indicije govore da će prvo ulaganje ići prema obnovi proizvodnog pogona na Žitnjaku i da ćemo vrlo intenzivno ulagati u tržište, marketing i distribuciju te revitalizaciju Badelovih proizvoda', zaključio je.

Zadovoljstvo da su nakon gotovo četiri godine postupka vjerovnici u tako visokom postotku podržali predstečajnu nagodba izrazio je i predsjednik Uprave Badela Ivo Markotić, koji je istaknuo da to znači 'početak novog životnog ciklusa Badela, jer način kako je izglasan plan i sam plan osigurava dugoročnu stabilnost društvu'.

'Unatoč svim problemima koje je Badel doživljavao u te četiri godine, ostao je lider na tržištu jakih alkoholnih pića i značajan igrač na tržištu vina. Osim toga, zadržao je svoju poziciju u regiji, odnosno na tržištima BiH i Makedonije, gdje posluje na razini nacionalnog branda. Planiramo ojačavanje te liderske pozicije na regionalnom tržištu i daljnju borbu protiv inozemne konkurencije, jer u uvjetima jedinstvenog europskog tržišta imamo ozbiljne tržišne protivnike', kazao je Markotić.

Planom operativnog i financijskog restrukturiranja u okviru predstečajne nagodbe Badela utvrđen je ukupan iznos dokapitalizacije od 222,7 milijuna kuna, što je 30-ak milijuna kuna više u odnosu na prethodni plan, a prema podacima iz tog plana ukupne obveze Badela 1862 na dan 23. travnja 2013. iznosile su oko 619 milijuna kuna (587,6 milijuna kuna te dodatnih 31,6 milijuna kuna uvjetnih tražbina). 

Prihvaćeni plan operativnog i financijskog restrukturiranja predviđa otpis 244,8 milijuna kuna obveza (60-70 posto tražbina ovisno o kategoriji vjerovnika), refinanciranje duga (bez uvjetnih tražbina) od 150,1 milijun kuna, te konverziju dijela duga u kapital i povećanje temeljnog kapitala uplatom u novcu.

Postupak predstečajne nagodbe Badela započet je 23. travnja 2013. godine, a 29. srpnja te godine bio je prekinut, da bi 3. studenoga 2016. po sili zakona bio nastavljen, jer su dugovi kompanije premašili vrijednost temeljnog kapitala.

Zagrebačka burza jutros je obustavila trgovanje dionicom Badela dok se investicijska javnost ne upozna s ishodom ročišta u okviru predstečajne nagodbe, na kojem će se glasovati o izmijenjenom planu restrukturiranja. Zadnja cijena te dionice u srijedu na ZSE bila je 19 kuna. Podsjećamo, drugi kandidat za preuzimanje Badela 1862 bila je slovačka tvrtka St. Nicolaus. koja je za tu zagrebačku tvrtku nudila 47 milijuna eura.