USPJEŠNA GODINA

Tomašković: Vratili smo se na put rasta

23.02.2017 u 10:37

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom objavio je u četvrtak rezultate poslovanja za 2016. godinu. Najveći domaći telekom operater ostvario je prihode od 6,97 milijardi kuna što je za 0,7 posto više nego 2015. EBITDA prije jednokratnih stavki iznosi 2,82 milijarde kuna i viša je za 1,4 posto u odnosu na 2015. godinu, dok je neto dobit porasla jedan posto, na 934 milijuna kuna. Iz dobiti će biti isplaćena dividenda u iznosu od šest kuna po dionici

Rezultate poslovanja na konferenciji za medije komentirao je predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma (HT) Davor Tomašković. Istaknuo je kako je još 2014. napravljen plan transformacije i kako je te godine cilj bio stvoriti fleksibilniju organizaciju, 2015. je bila godina fokusa na korisnike, a prošla godina rasta. 'Vratili smo se na put rasta', rekao je Tomašković.

'U prihodu i u EBITDA-i ostvarili smo pozitivan rezultat u odnosu na prošlu godinu. Svi ključni pokazatelji su u rastu. EBITDA raste 1,4 posto, neto dobit porasla je jedan posto, a s posebnim ponosom ističemo rast kapitalnih ulaganja za 9,1 posto na 1,6 milijardi kuna', istaknuo je.

Tržišni udjeli Hrvatskog Telekoma pokazuju da je tvrtka vodeća u svim segmentima – mobilnoj i fiksnoj telefoniji, internetu, TV-u i ICT-u. Dobri rezultati posljedica su niza inovativnih proizvoda koji su lansirani lani – pokrenuta je Magenta 1, koja je bila glavna poluga rasta. Pokrenuta je, prva u Europi, usluga Stream On, prepoznat je i segment tržišta za stariju populaciju koja se želi koristiti internetom i zaključno, lansirana je i nova ponuda na optičkoj mreži – Ultra Max.

'Naša EBITDA marža je znatno veća od prosjeka srednjoeuropskih teleoperatora što nam omogućava znatno veće investicije u odnosu na konkurenciju. U 2016., svi ostali telekom operatori u Hrvatsku su uložili 763 milijuna kuna, a HT 1,6 milijardi kuna. Mi smo kao tehnološki lider doveli internet brzine veće od 30 megabita u sekundi u 816.000 hrvatskih kućanstava, a zahvaljujući tome Hrvatska se približava ciljevima Europske digitalne agende', dodao je Tomašković.

U odnosu na druge zemlje, Hrvatska je lani bila vodeća po povećanju prosječne brzine interneta u Europi. Prosječna brzina interneta u zemlji lani je rasla 4,1 posto, te ona iznosi 7,8 megabita u sekundi.

'U siječnju smo objavili i veliku akviziciju – kupili smo Crnogorski telekom, vodećeg operatora u Crnoj Gori. Oni u prvih devet mjeseci prošle godine imaju 69,4 milijuna eura prihoda i EBITDA od 24 milijuna eura. To je prvi korak u regionalnoj ekspanziji Hrvatskog Telekoma. Nastavljamo pratiti prilike za širenje', rekao je.

Ove godine za dividendu HT će isplatiti 491 milijun kuna, što je šest kuna po dionici ili 54 posto ostvarene dobiti. Do 2020. HT planirala postati premium provider – imati najbolju, najbržu i najkvalitetniju mrežu; želi biti regionalni lider, financijski snažan s brojnim regionalnim i domaćim sinergijama i želi imati agilnu i otvorenu organizacijsku kulturu', rekao je Tomašković i dodao da je pored dividende tvrtka ima namjeru pokrenuti program otkupa vlastitih dionica.

'To je još jedan način da vratimo vrijednost dioničarima', zaključio je.