PORUKA RADNIKA:

'Za Zvonimirom Mršićem nećemo plakati!'

21.02.2017 u 17:15

Bionic
Reading

Pet godina vodio je Zvonimir Mršić Podravku. Iako on to razdoblje naziva najboljim u zadnjih 20 godina koprivničke kompanije s njim se ne slaže sindikalna povjerenica i članica Nadzornog odbora Ksenija Horvat. I radnici s kojima smo razgovarali kažu kako im nije žao što Mršić odlazi

'Za Mršićem Upravom nećemo plakati. Od novog predsjednika Uprave očekujemo značajne promjene. Prije svega bolju komunikaciju i poboljšanje materijalnih prava', rekao je za tportal jedan od djelatnika Podravke koji nas je zamolio za anonimnost.

Ksenija Horvat ističe kako će iza Mršića ostati dosta otvorenih pitanja.

'Pet godinama radnicima nisu rasle plaće. Tvrtku je napustilo 1600 ljudi, a zaposlilo ih se možda stotinjak. Narušeni su međuljudski odnosi koji idu od rukovoditelja prema radnicima. Tražilo se mnogo više efektivnog rada, a to nikad nije bilo kvalitetno komunicirano prema ljudima. Usprkos manjem broju ljudi od preostalih radnika se očekivalo da rade istu ili veću normu na strojevima na kojim je nekad radilo dva ili tri čovjeka. Uz normalnu ljudsku komunikaciju sve bi bilo lakše i radnici ne bi s grčom išli na posao. Od nove Uprave očekujem da će to promijeniti', izjavila je za tportal Horvat. 

Ona nije impresionirana s lanjskim poslovnim rezultatima objavljenim neposredno prije početka današnje skupštine dioničara na kojoj su izabrani novi članovi Nadzornog odbora koji će izabrati novog šefa Podravke. 

Prema tom financijskom izvješću Podravka Grupa je 2016. završila s 4,18 milijardi kuna prihoda, rast od 15 posto u odnosu godinu prije, i s 182,4 milijuna kuna dobiti (+54,7 post). Na rast prihoda od prodaje pozitivno je utjecala puna godina konsolidacije slovenskog Žita.

'Mislim kako u tim brojkama ima puno računovodstvene gimnastike. Jer kad se pomiješa meso i zelje onda nastane sarma. Mi nismo zadovoljni s operativnim rastom na našim glavnim brendovima na kojima je Podravka stvorena. Oni nam garantiraju punu zaposlenost. Na izdisaju je mesna industrija koja je zapošljavala veliki broj radnika, a nismo zadovoljni ni što smo se odrekli proizvodnje vode. Bilo je tu dosta poteza koji nam se ne čine logičnim', mišljenja je Horvat.

Mršić je u svojim zadnji istupima često isticao kako je Podravka za njegovog mandata napravila veliki iskorak na tržištima Bliskog Istoka, Afrike i Kine. U Tanzaniji je otvorena tvornica vrijedna četiri milijuna eura.

'Iskreno više bi voljela da smo te novce potrošili na našim tradicionalnim tržištima Poljske, Češke, srednje i zapadne Europe', istaknula je Horvat.

Od nove Uprave očekuje i da se preispita program Food Solution odnosno proizvodnja gotovih i polugotovih jela.