TVRTKA E-KOLEKTOR

Todorić prodao Vujnovcu tvrtku za gospodarenje otpadom

15.02.2017 u 10:00

Bionic
Reading

Najveći domaći trgovac plinom Pavao Vujnovac kupio je od Ivice Todorića tvrtku e-Kolektor koja se bavi gospodarenjem otpadom. Kupoprodajni ugovor potpisan je u srijedu tijekom dana između Energije naturalis, krovne tvrtke Vujnovčeve grupacije i Tiska, kompanije iz koncerna Agrokor koja je osnovala i razvila e-Kolektor

Iako se u kuloarima priča kako je prodajom e-Kolektora Todorić prebio velike dugove koje ima prema Vujnovcu tportalov izvor koji je dobro upućen u čitav posao tvrdi kako to nije točno.

Tisak se, kaže naš sugovornik, odlučio na prodaju jer se želi usredotočiti na osnovnu djelatnost. S druge strane Vujnovcu je to bila prilika da dodatno razgrana svoj posao do sad usmjeren na energetiku i logistiku.

E-Kolektor osnovali Tisak i poduzetnik Špikić

Naravno sve se može sagledati i kroz prizmu trenutnih naznaka financijske nestabilnosti Agrokora kojem će dobro doći svježi kapital od prodaje e-Kolektora. Kolika je vrijednost transakcije nije poznato. E-Kolektor je prema zadnjem dostupnom financijskom izvješću u 2015. uprihodio 47,6 milijuna kuna što je pratila dobit od dva milijuna kuna.

Tvrtka je krenula s radom 2014., a u osnovali su je Todorićev Tisak i poduzetnik Ilija Špikić iz Jastrebarskog koji je među prvima u Hrvatskoj sredinom 1990-ih krenuo u biznis s otpadom.

Špikić je trenutno predsjednik Uprave e-Kolektora, a na tom će mjestu doznajemo ostati i dalje. Kompanija zbrinjava industrijski otpad za sve tvrtke unutar koncerna Agrokor, a na popisu poduzeća s kojima ima sklopljene ugovore nalazi se nekoliko velikih domaćih autokuća poput Auto Hrvatske i Auto Kreše, zatim su tu Baumax, Decathlon, Franck, Kraš, Labud, M San itd.

Vujnovac grana poslovanje

E-Kolektor ima sedam regionalnih sabirnih centara, više od 250 zaposlenih i vozni park od 60 specijaliziranih vozila, spremnika i preša. Glavni poslovni cilj, ističe se na stranicama tvrtke, je da postane regionalni lider u gospodarenju otpadom.

Vujnovčeva Energija Naturalis je krovna tvrtka njegove grupacije unutar koje je prihodima daleko najveće Prvo plinarsko društvo (PPD). U 2015. PPD je imao oko 3,7 milijardi kuna prihoda i 206,5 milijuna kuna dobiti. Osim distribucijom i prodajom plina Vujnovac trguje električne energijom, lani je zakoračio u posao željezničkoga teretnog transporta, suvlasnik je Luke Ploče u kojoj gradi terminal za naftne derivate i ukapljeni naftni plin te je najveći favorit za kupovinu posrnule Petrokemije.