GENERIČKI LIJEKOVI

Teva posljednji kvartal završila s dobiti od 1,5 milijardi dolara

13.02.2017 u 16:35

Bionic
Reading

Izraelska farmaceutska kompanija Teva izvijestila je u ponedjeljak da je posljednje prošlogodišnje tromjesečje zaključila s osjetno većom dobiti zahvaljujući rezultatima Actavisova poslovanja s generičkim lijekovima

U razdoblju od listopada do prosinca izraelska je kompanija poslovala s neto dobiti od 1,5 milijardi dolara, što je 30 posto više no što su ostvarili u istom razdoblju prethodne godine. Dobit po dionici uvećana je osam posto, na 1,38 dolara. Dobit prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije poskočila je 31 posto, na 2,1 milijardu dolara. Prihodi su poskočili za trećinu, na 6,5 milijardi dolara.

U poslovanju s generičkim lijekovima prihodi su u četvrtom tromjesečju poskočili 44 posto, na 3,7 milijardi dolara, 'odražavajući od 2. kolovoza 2016. rezultate poslovanja Actavis Genericsa', navodi se u priopćenju. 463218 ,459920 ,459546 ,459294 Prihodi odjela brendiranih lijekova porasli su samo četiri posto, na 2,2 milijarde dolara, od čega je milijarda dolara generirana prodajom lijeka za multiplu sklerozu Copaxone. Time je uvećana šest posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Iz izraelske kompanije upozoravaju da njihovi rezultati u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uključuju neto prilagodbe u ukupnom iznosu 2,5 milijardi dolara, od čega više od milijardu dolara otpada na akviziciju meksičke Rimse.

'Nastojimo uspješno poslovati u burnim vremenima za industriju u kojoj se prilike stalno mijenjaju i istodobno nastavljamo provoditi našu strategiju proširivanja izvora prihoda i dobiti', poručio je u priopćenju privremeni izvršni direktor izraelske kompanije Yitzhak Peterburg. Peterburg je preuzeo dužnost nakon što je njegov prethodnik Erez Vigodman podnio ostavku, omogućivši time novom čelniku da obnovi povjerenje ulagača, poljuljano skupim akvizicijama, tužbama u SAD-u za podmićivanje inozemnih državnih službenika i razočaravajućim poslovnim prognozama. U cijeloj prošloj godini kompanija je povećala neto dobit za 12 posto, na 5,24 milijarde dolara. Dobit po dionici smanjena je pet posto, na 5,14 dolara. Prihodi su im poskočili 11 posto, na 21,9 milijardi dolara.

Iz izraelske kompanije potvrđuju da u novoj 2017. godine očekuju prihode u rasponu od 23,8 do 24,5 milijardi dolara. Dobit po dionici trebala bi se kretati u rasponu od 4,90 do 5,30 dolara. Napominju da se brojke temelje na procijenjenim prihodima od prodaje lijeka za multiplu sklerozu Copaxone od 3,8 do 3,9 milijardi dolara i pretpostavci da ove godine u SAD-u neće biti generičke konkurencije tom lijeku. Pojava konkurencije smanjila bi im prihode za 1,0 do 1,3 milijarde dolara. Dobit po dionici bila bi manja za 75 do 95 centi.

U 2017. godini fokus će po riječima izvršnog direktora biti 'realizacija sinergije vezane za kupnju Actavis Genericsa i dodatno poboljšanje efikasnosti u cijeloj organizaciji', te generiranje gotovine i otplata dugova. Samo je akvizicija Actavisova poslovanja bila 'teška' 40,5 milijardi dolara.