KRŠE KOLEKTIVNI UGOVOR?

Britanci uhvatili hrvatske metalce u neobranom grožđu

02.02.2017 u 22:17

Bionic
Reading

Tvrtka Đuro Đaković TEP iz Slavonskog Broda u opasnosti je da izgubi poslove u Velikoj Britaniji. Naime, hrvatsku tvrtku britanski sindikati optužili su za kršenje Nacionalnog kolektivnog ugovora za područje industrije. Britanci tvrde kako TEP radnike iz Hrvatske plaća manje nego što bi morao prema kolektivnom ugovoru

Naime, TEP je kako bi zadovoljio pravila svojim radnicima dao plaće u rangu britanskih, ali je s njima potpisao i ugovor po kojima su oni dužni tvrtki vratiti novce za troškove puta i smještaja.

'Putem internet bankarstva radnici vraćaju dio plaće TEP-u. Tako nekima kojima je plaća oko 30.000 kuna kad vrate novac tvrtki ostane pola tog iznosa. Realna mjesečna satnica im se kreće oko sedam do devet eura što je daleko od prosjeka kojeg prema kolektivnom ugovoru imaju Britanci', ispričao nam je jedan od bivših djelatnika TEP-a koji nas je zamolio za anonimnost.

Nekolicina radnika koja nije vratila novac dobila je otkaz i tvrtka ih je tužila za naknadu štete.

Predsjednik Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) Vedran Dragičević rekao je za tportal kako je upoznat s problemom TEP-a. Predstavnici najvećeg britanskog sindikata Unite the Union nedavno su bili u Zagrebu i s njima je održan sastanak na temu kršenja prava hrvatskih radnika.

'Obećao sam Britancima kako ćemo riješiti problem. Svi se moraju držati zakona. S Upravom TEP-a smo dogovorili idući tjedan sastanak i nakon toga ću moći više reći o čitavom slučaju', izjavio je Dragičević.

Na internetskim stranicama SMH nalazi se izvještaj o sastanku s Britancima.

U njemu se ističe kako je u Velikoj Britaniji na snazi Nacionalni kolektivni ugovor za područje industrije (NAECI) koji određuje da radnici koji dolaze na rad u Britaniju iz drugih zemalja moraju biti plaćeni na isti način kao i britanski radnici te da im moraju biti plaćeni troškovi puta i smještaja za vrijeme rada u na Otoku.

'Uvjet stranim poslodavcima za prijavljivanje i dobivanje poslova u Velikoj Britaniji je članstvo u britanskoj Udruzi poslodavaca, a nepoštivanje odredbi Nacionalnog kolektivnog ugovora je svakako jedan od razloga za izbacivanje iz iste, čime bi bilo onemogućeno potpisivanje ugovora za nove poslove', navodi se u sindikalnom izvještaju.

Koliko su Britanci bijesni na TEP dokazuje i to što su prošle godine u ožujku njihovi sindikati blokirali gradilišta stanice za biomasu u Rotherhamu u Južnom Yorkshireu, koju je gradio TEP. A o hrvatskoj tvrtki je u britanskom parlamentu govorio i laburist Tom Blenkinsop.

Ivica Marić, direktora TEP-a, tvrdi kako su optužbe britanskih sindikata netočne.

'Istina je da tvrtka pokrenula sudski proces protiv nekolicine radnika koji su otuđili novac tvrtke i napustili firmu. U međuvremenu traže zaštitu od britanskih poslodavaca i sindikata iznoseći niz neistina i laži. Obzirom da je TEP trenutno lider u kotlogradnji na britanskom tržištu, jasan je interes britanskih poslodavaca i sindikata da pokušaju ovo iskoristiti za uklanjanje TEP-a sa svog tržišta. Uostalom, sud će procijeniti da li je bilo kršenja zakona ili odredbi ugovora sa radnicima', rekao je Marić.

Dodaje kako se neto plaća njihovih radnika (bravara i zavarivača) kreće između 2.400 i 2.700 eura, a tvrtka plaća, tvrdi, sve troškove prijevoza i smještaja, kao i sve poreze i doprinose u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji.

'Britanski kolektivni ugovor NAECI samo je po nazivu nacionalni jer se primjenjuje samo na neznatan broj gradilišta, jedno od deset. Niti jedno od četiri naša gradilišta, ne pokriva taj sporazum. U preambuli dokumenta stoji da je jedan od osnovnih ciljeva sporazuma povećanje konkurentnosti britanskog gospodarstva. NAECI pored propisivanja veoma visokih plaća za radnike, često i preko 5.000 eura za prosječnog bravar, propisuje i isplatu nadoknade za troškove smještaja i prijevoza. U slučaju isplate nadoknade, radnik je dužan sam sebi organizirati smještaj i prijevoz, osim ako nije drugačije dogovorio sa poslodavcem, kao što je bio slučaj za naše gradilište Ferrybridge 2014. koje je podlijegalo NAECI pravilima', istaknuo je Marić.

Đuro Đaković TEP u vlasništvu je ruske kompanije Power Machines. Kompanija radi za sve vodeće svjetske proizvođače postrojenja na bio-masu i spalionica smeća. Iz godine u godinu posluje sve bolje. Prihodi su joj oko 600 milijuna kuna, a dobit je 2015. bila veća od 45 milijuna kuna. Zapošljava više od 800 radnika.

Trenutno u Velikoj Britaniji TEP ima četiri aktivna gradilišta (Margam, Templeborough, Dunbar, Teeside) s ukupno 160-tak radnika.