BITKA SE NASTAVLJA

Sudskim putem zatraženo sazivanje glavne skupštine Peveca

24.01.2017 u 12:51

Bionic
Reading

Tvrtka Maloprodajna ulaganja u utorak je izvijestila da je sudskim putem zatražila sazivanje glavne skupštine Peveca

Na takav ju je potez, kako se navodi, primorala Uprava Peveca koja je zadnjih nekoliko tjedana odbila već drugi njihov zahtjev za sazivanje glavne skupštine dioničara.

U Maloprodajnim ulaganjima to odbijanje smatraju neopravdanom i dugoročno iznimno štetnom za Pevec, ističući da je njihov zahtjev usmjeren isključivo zaštiti interesa svih dioničara kroz inzistiranje na podizanju razine korporativnog upravljanja i izvještavanja u Pevecu, koju ocjenjuju 'vrlo niskom'.

Tvrtka Maloprodajna ulaganja u zahtjevu za sazivanjem glavne skupštine inzistira da Uprava bez odlaganja dovrši uvrštenje dionica Peveca na Službeno tržište Zagrebačke burze te da se popuni Nadzorni odbor u skladu sa zakonom i statutom.

Podsjeća kako Uprava Peveca nije provela odluku skupštine o uvrštenju dionica na uređeno tržište, iako su joj dioničari to naložili prije više od sedam mjeseci, na prijedlog Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP).

Uprava u međuvremenu nije skupštini obrazložila odlaganje izvršenja te odluke, navode iz Maloprodajnih ulaganja.

Ističu kako je ispunjenje njihovih zahtjeva jedini način da se osigura fer i transparentno izvještavanje dioničara i potencijalnih investitora o poslovanju Peveca.

U Maloprodajnim ulaganjima smatraju da je uvrštenje dionica na uređeno tržište prioritetno pitanje zaštite interesa Peveca i svih dioničara koje ne trpi nikakvu daljnju odgodu. Kažu da su se stoga i obratili sudu.

Neprimjerenom ocjenjuju najavu Uprave da će glavnu skupštinu sazvati u lipnju, što vide kao još jedan pokušaj neopravdanog odugovlačenja.

Iz Peveca su sredinom prošlog tjedna izvijestili kako su odbili zahtjev Maloprodajnih ulaganja za sazivanje glavne skupštine napominjući kako se u novom zahtjevu u odnosu na prethodni, podnesen 30. studenog i koji nije prihvaćen, ne iznose nove činjenice koje bi bile temelj za sazivanje.

Uprava Peveca istaknula je da poduzima radnje potrebne za uvrštenje dionica tvrtke na uređeno tržište. U vezi Nadzornog odbora, podsjeća da je, djelujući u sastavu od šest članova, od svoga imenovanja sve odluke donio jednoglasno 'iz čega nedvojbeno proizlazi kako nedostajući član ne sprječava funkcioniranje ni NO-a niti tvrtke', kao i da će odluka o njegovom izboru biti predložena na glavnoj skupštini predviđenoj za lipanj.