THE BANK OF GOLD

Auro Domus u Rijeci otvorio prvu franšiznu jedinicu

19.01.2017 u 14:34

Bionic
Reading

Prva franšizna jedinica tvrtke Auro Domus, pod nazivom The Bank of Gold, kojom ta tvrtka započinje novi poslovni ciklus i želi ostvariti međunarodni tržišni utjecaj u više zemalja Europske unije, predstavljena je u četvrtak u Rijeci

Bank of Gold, franšiza koju je uzela tvrtka Tresor, smještena je u bivšoj zlatarnici Tresor, a koristit će vizulani identitet, marketnig, nabavu i svu poslovnu potporu Auro Domusa u otkupu i prodaji investicijskog zlata.

Auro Domus svojim franšizerima predaje svoj poslovni koncept po modelu 'ključ u ruke' - preuzima brigu o svemu što je potrebno za početak poslovanja – od uređenja prostora, preko nabave zaliha i softvera do marketinške i poslovne podrške u radu te obrtnih sredstava, što, kažu, ukupno može stajati oko 100.000 eura. Partneri skrbe o kadrovima i poslovnom prostoru, dužni su osigurati bankarsko jamstvo, dok Auro Domus osigurava sigurnu dostavu naručenog investicijskog zlata i siguran otkup otkupljenog lomljenog zlata. Trošak pokretanja franšize je između 15 i 35 tisuća eura, a dobit se dijeli među partnerima.

Iz Auro Domusa su naveli da je njihovo poslovanje, kao najvećeg hrvatskog trgovca plemenitim metalima i vodećeg lanca mjenjačnica, sada usmjereno prema konceptu modularne franšize, koja će uskoro dobiti i prve franšizoprimce u Austriji i Sloveniji, a zatim i u drugim europskim zemljama. Time će, kažu, Auro Domus Partner program franšiza postati prva neprehrambena franšiza u tim zemljama i prva vezana uz plemenite metale s područja jugoistočne Europe.

Franšizni menadžer Auro Domusa Nino Zahej rekao je da se posao može pokrenuti već s garancijom na iznos od 20 tisuća eura. Naglasio je da je riječ o partnerskom odnosu temeljenom na povjerenju, poštovanju, dijeljenju informacija i dobiti nakon obračuna troškova.

Auro Domus je brendirao svoje poslovanje u otkupu i investicijskom zlatu u dvije franšize i dva koncepta. Prvi je Cash, Gold & More, koji je usmjeren na otkup lom zlata uz prodaju investicijskog zlata i mjenjačnicu kao dopunsku djelatnost, a drugi The Bank of Gold, koji je usmjeren na klijente zainteresiraneza investicijsko zlato.

Za prvi franšizni prostor odabrana je Rijeka jer je iz nje prije šest godina krenuo poslovni razvoj Auro Domusa, koji danas posluje na više od 180 lokacija u Hrvatskoj. Najviše je poslovnica tipa Cash, Gold & More, tri su poslovnice The Bank of Gold, a tvrtka Tresor je prvi franšizoprimac.

Elida Koljanin, suvlasnica i direktorica Tresora kazala je da je Tresor i ranije surađivao s Auro Domusom te da se suradnja sada podiže na višu razinu, na što je dodatno motivirao trend rasta prodaje investicijskog zlata.

Direktor marketinga Auro Domusa Davor Žic istaknuo je da je The Bank of Gold novi koncept specijalizirane trgovine za plemenite metale, u kojoj se nudi prodaja investicijskog zlata i besplatno savjetovanje o toj vrsti ulaganja te mogućnost pohrane kupljenog zlata, a zadržana je i djelatnost otkupa zlata. Dodao je da je ulaganje u zlato sve popularnije među hrvatskim građanima te da fizičke osobe na investicijsko zlato ne plaćaju PDV niti porez na dobit.

Auro Domus je u 2016. ostvario više od 177 milijuna kuna prihoda, a konsolidirani prihod grupe bio je gotovo 220 milijuna kuna. Tijekom šest godina poslovanja ta je tvrtka ostvarila više od 1,6 milijardi kuna prihoda

Tijekom 2016. ostvareno je 40 milijuna kuna prihoda od prodaje investicijskog zlata, što je 40 posto više nego godinu ranije. Od te djelatnosti je u 2014. ostvareno 6,4 milijuna kuna prihoda, a u prvih 20 dana siječnja 2017. više od 8 milijuna kuna.

U siječnju su prvi put prihodi od investicijskog zlata premašili prihode od prodaje prerađenog otkupljenog zlata i srebra, a u odnosu na siječanj prošle godine, ostvaren je rast od 2,5 puta, objasnio je Žic. Naveo je da je lani ostvaren rast prihoda u odnosu na prethodnu godinu u sve tri djelatnosti – otkupu zlata, mjenjačkom poslovanju i u prodaji investicijskog zlata.