HVALE SE REZULTATIMA

Hrvatsku lutriju idući tjedan preuzima Mario Musa

17.01.2017 u 15:26

Bionic
Reading

Hrvatska lutrija (HL) ove godine očekuje nastavak pozitivnih trendova u poslovanju nakon 2016. godine, koju su završili s pet posto višim prihodima, 45 posto višom bruto neto dobiti te 10 posto većim iznosom kojeg će uplatiti u državni proračun, a tvrtka bi idući tjedna trebala dobiti novu upravu

Najavio je to u utorak na konferenciji za novinare predsjednik Uprave HL-a Danijel Ferić, istodobno čestitajući svim dobitnicima igara na sreću HL-a na dobicima, posebice onima koji su u siječnju osvojili velike iznose, što je i bio povod press konferencije.

Naime, nedavno je pogođena kombinacija u igri super sedmica koja je dobitniku, mlađem muškarcu iz Zagorja, donijela oko 43 milijuna kuna, i to za 17 kuna uplaćenih u tu igru odigranu preko interneta. To je ujedno i treći najveći iznos u toj igri nakon što je u lipnju 2009. osvojeno 43 milijuna kuna, a u siječnju 2014. godine 79 milijuna kuna.

Iz svih tih dobitaka plaća se porez, koji iznosi od 10 do 30 posto s obzirom na visinu dobitka, pa će primjerice iz 43 milijuna kuna dobitka iz super sedmice dobitniku ostati oko 30 milijuna kuna, a državi 'ide' 13 milijuna kuna, kazao je Ferić.

Poslovanje u 2016. uspješno

Hrvatska lutrija je, nakon rekordne 2015., i 2016. završila uspješno, ocijenio je Ferić iznoseći i preliminarne rezultate poslovanja za 2016. godinu u kojoj je HL ostvarila porast prihoda za pet posto, na 500,2 milijuna kuna, a u državni će u državni proračun uplatiti oko 260 milijuna kuna, što je 10 posto više nego u 2015.

Po njegovim riječima, Hrvatska lutrija je u 2016. svoj ukupni tržišni udjel povećala s 20 na 24 posto, dok je u segmentu kazina na prvom mjestu.

Promjene na čelu HL-a idući tjedan na skupštini

Ferić je, inače, na čelu HL-a zadnje četiri i pol godine, a mandat predsjednika Uprave, kako je kazao Hini, istekao mu je u listopadu 2016. godine. Nakon što je Vlada nedavno predložila novog predsjednika Uprave, Ferić je, kao i cijela uprava, dao ostavku.

Vlada je početkom siječnja predložila da se u Hrvatskoj lutriji opozovu predsjednik Uprave Danijel Ferić te članovi Uprave Dražen Kovač i Oleg Valjalo, uz prijedlog imenovanja Marija Muse novim predsjednikom Uprave.

'U utorak 24. siječnja skupština HL-a, na čelu s ministrom financija i predsjednikom skupštine Zdravkom Marićem, imenovat će novu upravu koju će voditi Mario Musa, koji dolazi iz tvrtke-kćeri Hrvatskih željeznica. Naravno, neovisno o rezultatima, uvažavamo mišljenje i stav vlasnika i njegovo pravo da u konačnici imenuje upravu sukladno svom nahođenju te budućoj upravi i samoj Vladi želimo puno uspjeha i sreću u radu', izjavio je Hini Ferić.

Musa nije nepoznat u HL-u jer je bio njezin zaposlenik od 2012. do 2016. (na poziciji direktora Sektora prodaje), ali kako HL s njime vodi radni spor, ni Ferić danas, kao ni prijašnjih dana iz HL-a, nisu komentirali njegovo imenovanje niti taj spor.