ČUDO IZ NOVE GRADIŠKE

Elda ljetos otvorila novi pogon, a već na proljeće ulaže 30 milijuna kuna u treći

04.01.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Nezaustavljiva globalna potražnja za elektronskim cigaretama i e-tekućinom slavonsku tvrtku Elda iz Nove Gradiške prometnula je u jednog od njegovih najvećih svjetskih proizvođača. Nakon prošlogodišnjeg otvaranja drugog proizvodnog pogona i jedinstvenog europskog laboratorija za kemijsku analizu elektronskih cigareta, e-tekućina i kanabinoida vrijednog 24,5 milijuna kuna ovoga proljeća zagrist će u novi poslovni pothvat, izgradnju treće tvornice i razvojno-istraživačkog laboratorija čija će ukupna investicija premašiti 30 milijuna kuna

U izgradnju se planira krenuti najkasnije u travnju dok je završetak predviđen za drugu polovicu 2018. Građevinska dozvola već je spremna, a trenutačno se prikupljaju ponude kojima će ponovno aplicirati za  projektna sredstva EU-a. Razloga za strah da ih ne dobiju, kažu, nemaju.

'Nema razloga da ne prođemo na nekom od novih natječaja EU-a jer smo besprijekorno završili prethodni projekt', sigurno odgovara tportalu vlasnik i predsjednik Uprave Elde Dario Marenić koji se u poduzetničke vode upustio prije 37 godina TV prodajom. Za njega je uspješan recept poslovanja reinvestiranje svake zarađene kune u povećanje proizvodnih kapaciteta.

362836, 298515, 408756, 372452

Radnicima kupili garsonijere

'Zanima me organski rast, ne preko zaduživanja, nego kroz europska i vlastita sredstva bez angažiranja banka što je jamac mirnog sna i slobodnog rasta', tumači ovaj slavonski poduzetnik iza kojega je, dodaje, odlična godina u kojoj je ostvario preko 20 milijuna kuna izvoza dok im je dobit uvećana za 50 posto u odnosu na 2015. kada je iznosila 2,6 milijuna kuna.

Otvaranjem nove tvornice otvorit će se i oko 30 radnih mjesta, mahom za farmaceute i inženjere kemije. Ako ih ne bude dovoljno u Hrvatskoj, spreman ih je tražiti u Europi. U prošloj fazi realizacije kada su otvorili laboratorij za analizu, stiglo im je i dvoje zaposlenika iz Zagreba za koje su kupili stanove u Novoj Gradiški i dali im ih na korištenje.

'U siječnju planiramo raspisati stipendije za inženjere kemije kako bismo si odgojili potreban kadar. Spremni smo dati tri do pet stipendija dok ove druge planiramo privući plaćama i rješavanjem stambenog pitanja', odgovara Marenić kako su doskočili problemu rješavanja stručnoga kadra u Novoj Gradiški u kojoj će krenuti s izgradnjom i opremanjem najavljenog razvojno-istraživačkog laboratorija u kojem bi razvijali različite arome i biljne pripravke, ali čije detalje za sada ne želi više otkrivati.

Eldin laboratorij za kemijsku analizu otvoren prošloga ljeta jedini je u Europi gdje se može obaviti kompletna analiza elektronskih cigareta i e-tekućina, prilagođen je europskoj duhanskoj direktivi, a Novogradiščani računaju kako je u njemu testirano više od petine europskih tekućina.

'Investicija u laboratorij pokazala se kao dobar poslovni potez', smatra Marenić koji u novom laboratoriju planira prerađivati biljke koje pronađu u krugu oko 50 kilometara od Nove Gradiške kroz inhalator te pripremati farmaceutske pripravke ili pomoćna ljekovita sredstva.

'Idemo u tome smjeru jer razina kvalitete proizvodnih uvjeta koju imamo za elektronsku tekućinu je na razini farmaceutske. Imamo clear room, znači čistu sobu u kojoj je ista razina tehničkih uvjeta kao u farmaceutskoj industriji. To ne zahtijeva EU u ovom trenutku za tekućine za elektronske cigarete, ali smo odlučili biti bolji od drugih', zaključuje Marenić.