NAGRADA ZA USPJEH

Evo koji su menadžeri lani dobili plaću u dionicama

07.01.2017 u 07:00

Bionic
Reading

Jedan je od uobičajenih načina nagrađivanja top menadžera za postignute rezultate dodjela dionica kompanija kojim upravljaju. Na taj način menadžeri dijele sudbinu vlasnika, a njihova zarada direktno je vezana za kretanje vrijednosti kompanija

U Hrvatskoj se menadžerski bonusi uglavnom isplaćuju u gotovini, a tek manji broj kompanija ima razrađene modele nagrađivanja putem svojih dionica.

Među kompanijama uvrštenima na Zagrebačku burzu lani su aktivno nagrađivali svoje menadžere AD Plastik, Atlantic i Ericsson Nikola Tesla, a Adris grupa omogućila im je povoljnu kupnju putem programa otkupa vlastitih dionica.

Nakon kratkotrajne krize zbog problema na ruskom tržištu, AD Plastik u posljednje dvije godine bilježi pozitivne trendove u poslovanju. Rast profitabilnosti i novi poslovi za vodeće europske proizvođače automobila rezultirali su skokom cijene dionice od 40 posto u 2016. godini.


Solinska tvrtka koja u pogonima u Hrvatskoj, Rusiji, Sloveniji i Srbiji zapošljava oko 2.200 radnika lani je menadžere nagradila s 2.817 dionica. Predsjednik Uprave Marinko Došen dobio je 1.342 dionice u vrijednosti od 184 tisuće kuna, a ostalim članovima uprave (Mladen Peroš Hrvoje Jurišić Ivica Tolić Denis Fusek, Katja Klepo) pripalo je po 295 dionica u vrijednosti od 40.400 kuna.

Ad Plastik svojim je dionicama nagradio zaslužne djelatnike na drugim pozicijama kojima je podijelio ukupno 1.081 dionicu.

Tedeschijeva Atlantic grupa tradicionalno nagrađuje top menadžere dionicama kompanije. Lani su vodeći ljudi Atlantica dobili skromniji paket dionica nego ranijih godina, sukladno nešto slabijim poslovnim rezultatima.


Mladenu Veberu, starijem potpredsjedniku Atlantica za operativno poslovanje pripalo je 637 dionica vrijednih oko 554 tisuće kuna, Neven Vranković, potpredsjednik zadužen za korporativne aktivnosti dobio je 517 dionica u vrijednosti od 450 tisuća kuna, a Zoran Stanković, potpredsjednik grupe za financije nagrađen je s 268 dionica vrijednih oko 233 tisuće kuna. Glavni menadžer i većinski vlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi izostavljen je iz sheme nagrađivanja.

Vodeća hrvatska ICT kompanija Ericsson Nikola Tesla dionice dijeli širem krugu zaposlenika zaslužnih za ostvarene rezultate. U 2016. direktorici kompanije Gordani Kovačević pripalo je 200 dionica vrijednih 235 tisuća kuna, a 3.132 dionice vrijedne 3,7 milijuna kuna dodijeljene su ostalim zaposlenicima.


U rovinjskoj Adris grupi menadžeri imaju presudnu ulogu u vlasničkoj strukturi. Uprava na čelu s Antom Vlahovićem protekle je godine povećavala svoje vlasničke pakete kroz program otkupa dionica u koji su, uz menadžment, uključeni i radnici kompanije.

Najvećim pojedinačni dioničar Ante Vlahović lani je po povoljnim uvjetima otkupio 121.130 redovnih dionica u vrijednosti od 72 milijuna kuna, povećavši svoj vlasnički udjel na 14,1 posto. U otkupu dionica sudjelovao je i član Uprave Tomislav Popović koji je stekao 1.204 dionice vrijedne 716 tisuća kuna.