OTVORENA TVORNICA PP ORAHOVICA

Msan u proizvodnju ribe u Čačincima uložio 25 milijuna kuna

16.12.2016 u 13:30

  • +24

Tvornica PP Orahovice u Čačincima

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Bionic
Reading

Otvorena je prva hrvatska tvornica za preradu slatkovodne ribe čiji je godišnji kapacitet 3.000 tona. U Čačincima, nedaleko od Orahovice jedna od najvećih IT tvrtki, M San Grupa koja je prošle godine zaradila 26,1 milijun kuna, u ovaj projekt financiran kreditnom linijom HBOR-a te sufinanciran bespovratnim sredstvima iz programa IPARD uložila je 25 milijuna kuna

Ta se kompanija u poljoprivrednom sektoru, čiji je osnovnibiznis distribucija računalnog hardvera, softvera i potrošačke elektronike našlaprije više godina kada je s osječkom Žito grupom Marka Pipunića krenula upreuzimanje PPK Valpova. Vlasnici posrnule PP Orahovice, u čijem se sastavunalazi i nova tvornica, postali su prije šest godina. Tada su im Osječaniprepustili svoja potraživanja u ovoj orahovičkoj tvrtki koja sada slovi zanajvećeg proizvođača slatkovodne ribe u Hrvatskoj.

Prema posljednjim službenimpodacima prošlu su godinu u PP Orahovici zaključili s dobiti od 4,85 milijunakuna. Zapošljavaju ukupno 240 radnika i raspolažu s 12.000 hektara voćarskih, vinogradarskih, ratarskih i ribnjačarskih površina. Lani su prodali više od 1,091 tonu ribe, od čega je 70 posto završilo natržištu Europske unije, najviše Bugarske, Češke i Poljske. U posljednjih petgodina u proizvodnju ove tvrtke investirano je ukupno 70 milijuna kuna. 

Tvornica kao odgovor zahtjevima tržišta


'Ulaganje u novu tvornicu naš je odgovor na zahtjeve tržištai ubrzan tempo života te potrebe kupaca za gotovim i polugotovim proizvodimavrhunske kvalitete bolje prodajne cijene te širi i kvalitetniji asortimannaših proizvoda od ribe', rekao je prilikom otvaranja Vlado Čondić-Galiničić, predsjednik Uprave PP Orahovica.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prilikom otvaranja rekao je kako imamo 13.000 hektara pod ribnjacima u Hrvatskoj te da se mogu očito odlično iskoristiti, samo treba znati.

'Treba bolja administracija, puno smo tu griješili u prošlosti, ali mora se to posložiti, a ova priča je dobro složena', poručio je Tolušić.


Orahovičani na hrvatsko, ali i tržište zemalja EU-a plasirajusvježi, smrznuti i dimljeni program slatkovodne ribe, odnosno proizvode cijeluribu, riblje odreske, ali i dimljene proizvode poput šarana pod brendom PanonaMare. Kupcima će uskoro predstaviti i čips od šarana. Ono što se u novojtvornici prerađuje uzgojeno je na 4.500 hektara ribnjaka od Grudnjaka uOrahovici, preko Lipovljana i Donjeg Miholjca do Kopačeva u Baranji tePisarovine i Vrbovljana. Vlasnici se nadaju kako će puštanjem u pogon ovetvornice podići i mršavi hrvatski godišnji prosjek od 1,5 kilogram pojedineslatkovodne ribe po stanovniku.U Europskoj uniji godišnje se potroši oko 12 milijuna tona proizvoda ribarstva, odnosno Europljanin godišnje u prosjeku pojede 23,3 kilograma takvih proizvoda dok je u svijetu ljestvica nešto niža i iznosi gotovo 18 kilograma po stanovniku. Hrvat u prosjeku godišnje pojede devet kilograma ribljih proizvoda, od čega tek 1,5 kilogram otpada na slatkovodnu ribu.