PARKIRNO RJEŠENJE

Mobilisis u Izraelu integrirao najnoviji PARKOM sustav za 'pametno parkiranje'

08.12.2016 u 11:33

Bionic
Reading

Grad Jeruzalem pokrenuo je pilot projekt sustava informiranja građana o raspoloživosti parkirnih mjesta u frekventnom dijelu grada oko ulice Emek Refa'im Street. Mobilisis je isporučio sustav za desetak ulica sa ukupno 200 parkirnih mjesta sa Parkom senzorima koji ne samo da vrlo precizno detektiraju raspoloživost i zauzetost svakog od parkirnog mjesta, nego i omogućava identifikaciju parkiranog vozila pomoću Smart phone aplikacije ili In Car Device uređaja

To je najnovije rješenje za 'pametno parkiranje'. Parkom je prvi sustav u svijetu koji nudi potpuno, sveobuhvatno, rješenje koje rješava i integrira sve discipline i potrebe modernog parking sustava, od kojeg koristi imaju vozači, vlasti ali i šira javnost. S PARKOM-om su korisnici, parkirni redari i operateri, povezani u jedinstven sustav i time se rješava problem potrebe za više paralelnih sustava kod uličnog parkiranja. Grad Jeruzalem je tako svojim stanovnicima pružio najmoderniji sustav za navigaciju na najbliže parkirno mjesto, a ujedno i dobio dragocjene statističke podatke o dinamici korištenja on street parkirnih mjesta.

Sustav funkcionira na način da se ispod zemlje instaliraju kabeli sa senzorima koji pružaju informacije o dostupnosti slobodnog parkirnog mjesta i identificiraju korisnika parkirnog mjesta preko cloud based infrastrukture. Kada korisnik treba parkirati, aplikacija ga informira gdje ima najbližih slobodnih parkirnih mjesta. Jednom kada korisnik parkira vozilo, sustav upravlja vremenom i troškom, a korisniku se na kraju mjeseca ispostavlja detaljni račun za korištene usluge parkiranja. Koristi koje vozači dobivaju su pouzdana i pravodobna informacija o slobodnim parkirnim mjestima, pouzdana i transparentna informacija o vremenu i statusu parkinga, izbjegavanje zabuna zbog previše propisa, prometnih znakova i sl., te ušteda novca zbog zaboravljanja produživanja pakirne sesije. Parkom time postaje potpuno user friendly način parkiranja. Sastavni dio sustava su i LED znakovi koji pokazuju stanje raspoloživosti parkirnih mjesta na glavnoj prometnici.

Posebnost sustava u Jeruzalemu je vrlo precizno detektiranje zauzeća i slobodnih mjesta na nemarkiranim mjestima gdje se vozila parkiraju na neodređenim pozicijama što zahtijeva potpuno novi, inovativni pristup u detekcijskim metodama. Patentirani MagSense sustav senzora organiziranih u BUS sa konstantnim razmakom između senzora omogućuje detekciju slobodnog mjesta bez obzira na položaj parkiranih vozila ili njihovu dužinu u odnosu na poziciju senzora.

Građani, turisti, poslovni ljudi mogu besplatno 'skidati' Android ili iPhone aplikacije te vrlo jednostavno koristiti sustav pronalaženja parkirnog mjesta najbliže njegovoj ciljnoj destinaciji. Aplikacija također podržava Find My Car (FMC) opciju što je vrhunac standarda u usluzi.

Parkom je parkirno rješenje koje smanjuje vrijeme i troškove parkiranja, smanjuje zagađenje uzrokovano vozilima u potrazi za parkirnim mjestom i 'čisti' gradske ulice od parkirne opreme.