RAST IZVOZA

TDR će u 2017. prodati više cigareta u Njemačkoj nego u Hrvatskoj

07.12.2016 u 14:11

Bionic
Reading

British American Tobacco (BAT) zadovoljan je rezultatima ostvarenima u prvoj godini nakon preuzimanja Tvornice duhana Rovinj (TDR), istaknuo je Ram Addanki, predsjednik Uprave kompanije BAT Adria

Prvu godinu poslovanja obilježio je snažan rast izvoza na regionalna tržišta - Srbiju, Bosnu i Hercegovinu te Sloveniju - a u drugoj godini fokusirat će se na tržišta zapadne Europe, posebno Njemačku, u kojoj će prodaja nadmašiti prodaju koja se ostvaruje u Hrvatskoj.

TDR je dakle uspješno integriran u BAT-ov sustav, a tržišni udio u Hrvatskoj popeo mu se na 54,8 posto. Snažan rast posljedica je internacionalizacije portfelja i brendova koji su 'potegnuli', poput Lucky Strikea, Rothmansa i Dunhilla.

BAT je platio TDR 500 milijuna eura. Ove godine u tvornicu u Kanfanaru investirano je 19 milijuna eura, a iduće godine planiraju ulaganja od oko 30 milijuna eura. Tvornica proizvodi oko 7,5 milijardi cigareta godišnje, od čega se 60 posto izveze.

'BAT je iznimno zadovoljan rezultatima. Iz mjeseca u mjesec ostvarujemo rast tržišnog udjela. Počeli smo izvoziti na nova tržišta - u Grčku, Bugarsku, Njemačku, Nizozemsku, Češku i Poljsku. Nakon zatvaranja BAT-ove tvornice u Njemačkoj dio tamošnjih količina preseljen je u Kanfanar, pa će nam Njemačka iduće godine postati najveće tržište', rekao je Ram Addanki, predsjednik Uprave BAT Adria.

Addanki je upozorio i na crno tržište duhana. Između 23 i 25 domaćih pušača kupuje cigarete u pograničnoj prodaji ili na crno. Posebno ih brine prodaja rezanog duhana, zbog čega država godišnje gubi od milijardu do milijardu i pol kuna.

'Borba za smanjenje ilegalnog tržišta iznimno je bitna. Zbog toga pozivamo državnu upravu da udružimo snage i zajedno se borimo protiv ilegalnog tržišta, čijem rastu i pogoduje i neplanirani rast trošarina na duhanske proizvode. Od velike nam je važnosti da vlade preciziraju kalendar rasta trošarina jer će to značajno utjecati na smanjenje crnog tržišta', objasnio je Addanki.