PRODAJA CVJETNOG

Horvatinčić dužan 666 milijuna kuna, a upušta se u novi megalomanski projekt

07.12.2016 u 13:30

Bionic
Reading

Tomo Horvatinčić odlučio je unovčiti dio zagrebačkog Centra Cvjetno i novac uložiti u medicinsko-poslovni centar u Svetoj Nedelji. To bi trebao biti peti veliki projekt ovoga kontroverznog građevinskog poduzetnika koji na pragu sedmog desetljeća života ne miruje

Horvatinčićev sin Krešimir, direktor marketinga Hoto grupe, u šturom je priopćenju najavio prodaju dijela kompleksa Cvjetni bez navođenja o kojem je dijelu riječ te o kojoj se vrijednosti radi. Centar Cvjetni, koji je u javnosti izazvao brojne kontroverze, otvoren je 2011., a čine ga tri funkcionalne cjeline: 56 luksuznih stanova, trgovački centar površine 8.000 kvadratnih metara i najprometnija zagrebačka podzemna garaža s ukupno 420 garažnih mjesta.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka Hoto grupa koja upravlja centrom lani je ostvarila 54 milijuna kuna prihoda uz neto dobit od šest milijuna kuna. U zadnjih nekoliko godina prihodi su centra u padu, ali je operativna dobit stabilna i kreće se između 20 i 30 milijuna kuna.

Premda Hoto grupa nema problema s likvidnošću, uvid u bilancu pokazuje da je tvrtka prezadužena, o čemu svjedoči negativan vlasnički kapital i ogromni dugovi. U bilanci dominiraju kratkoročne obveze koje iznose 666 milijuna kuna i dvostruko su veće od knjigovodstvene vrijednosti nekretnina.

Riječ je o kratkoročnim kreditima kojima je financirana gradnja Cvjetnog, a koji bi prodajom dijela nekretnina trebali biti vraćeni. Stručnjaci procjenjuju da je vrijednost Centra između 700 i 800 milijuna kuna što je dovoljno za pokriće svih dugova.

Svi Horvatinčićevi projekti

Prvi veliki projekt Hoto grupe, Castellum, realiziran je 2004. Riječ je o preuređenju i prenamjeni dviju zgrada u povijesnoj jezgri Zagreba u suvremeni centar Castellum u Zagrebu, poslovni centar ukupne površine 7.764 četvorna metra sa 120 parkirališnih i garažnih mjesta. Iste je godine sagrađen i Hoto toranj, neboder na mjestu bivše Tvornice dječje obuće na Savskoj cesti. U vrijeme kad je otvoren bio je najviši neboder sagrađen u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja (četiri podzemne i 18 nadzemnih etaža). Godinu dana kasnije Horvatinčić je u Svetoj Nedelji, nedaleko od Zagreba izgradio naselje s 569 stanova. Prvobitna ideja naselja zatvorenog tipa za bogatu klijentelu po uzoru na slične u SAD-u kod nas nije naišla na plodno tlo. Prodaja urbanih vila trajala je godinama, a cijena je pala s prvobitnih 1.500 eura po kvadratu na ispod 1.000 eura 2011. Uz negodovanje dijela javnosti i prosvjede nevladinih udruga, 2011. otvoren je šoping-centar Centar Cvjetni s podzemnom garažom i ekskluzivnim stanovima na prestižnoj lokaciji u centru Zagreba.


Prodajom dijela nekretnina Horvatinčić će smanjiti zaduženost Hoto grupe i preusmjeriti dio novca u novi projekt u Svetoj Nedelji, gdje bi na mjestu propalog poslovnog centra u sklopu Hoto naselja trebao niknuti moderan medicinsko-poslovni centar.

Prenamjenu tog poslovnog centra još proljetos je najavio gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin. 'Za dva mjeseca u prostorima propalog Hoto centra otvara se najmodernija onkološka klinika u Hrvatskoj, optimistično je nagovijestio krajem travnja gradonačelnik.

Međutim, projekt švicarskih investitora još nije realiziran, a je li ulazak Horvatinčića nagovještaj toga da bi prestižna klinika uskoro mogla ugledati svjetlo dana ili je riječ o nekom novom projektu, nismo uspjeli doznati.

Ključne financijske pokazatelje za Hoto grupu pogledajte na Transparentno.hr.