BORBA ZA OPSTANAK

Talijanski vlasnik Zagrebačke banke rasprodaje imovinu

05.12.2016 u 11:57

Bionic
Reading

Talijanski UniCredit pokrenuo je ekskluzivne pregovore s francuskim Amundijem o prodaji svoga ogranka za upravljanje imovinom Pioneer Investments, u sklopu nastojanja da ojača kapitalnu bazu, kazali su izvori za Reuters

Talijanski bankovni div, vlasnik Zagrebačke banke, na čelu s novim izvršnim direktorom Jeanom Pierrom Mustierom razmatra prodaju imovine i sprema se 13. prosinca predstaviti novi strateški plan.

Taj bi plan, prema Reutersovim izvorima, trebao uključivati izdanje novih dionica u vrijednosti do 13 milijardi eura.

Izvori su za Reuters izjavili da je francuski Amundi preuzeo vodstvo u nadmetanju ponudama nakon što je ponudio više od 3,5 milijardi eura za Pioneer Investments. Time je nadmašio konzorcij predvođen Talijanskom poštom Poste Italiane i konkurentsku ponudu Ameriprise Financiala.

Pozivajući se na dva upućena neimenovana izvora, Reuters je prije otprilike tjedan dana objavio i da je UniCredit uputio pozivna pisma 10 banaka, predlažući im formiranje konzorcija radi sudjelovanja u dokapitalizaciji koju bi talijanski zajmodavac trebao provesti u veljači.

UniCredit je u srpnju postavio Mustiera za novog izvršnog direktora kako bi ojačao imovinu banke i nadoknadio zaostajanje za nekoliko velikih europskih rivala po pitanju temeljne imovine, podsjeća Reuters.

Mustier provodi stratešku reviziju sve imovine i 13. prosinca će prezentirati novi poslovni plan.

Jedan je izvor Reutersu sredinom studenoga kazao da će veličina novog izdanja dionica, koji će Mustier objaviti zajedno s poslovni planom, biti 'dvoznamenkasta' i da bi mogla dosegnuti 13 milijardi eura. Ostala tri izvora bila su tada potvrdila da se radi o iznosu između 10 i 13 milijardi eura.