PROJEKT ČIOVO

Šef Viadukta smiruje ljutitog Butkovića: Završit ćemo most!

23.11.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Ministar prometa Oleg Butković u utorak je izrazio sumnju da će čiovski most kod Trogira biti gotov na vrijeme tj. prije iduće turističke sezone za što je okrivio izvođača radova - zagrebački Viadukt

Izgradnja mosta kasni, konstatirao je Butković te je naveo kako je on trebao biti gotov do kraja godine, a sad više nije siguran da će biti završen do sredine lipnja iduće godine.

Šef Viadukta, Joško Mikulić za tportal je poručio: 'Most će biti završen do početka sljedeće turističke sezone, Viadukt nije projektant mosta.'

Najveći problem s mostom je taj što je prema nekim stručnjacima projektiran prenisko, zbog čega bi jednu stranu moglo poplaviti more. Projektant mosta je Građevinski fakultet u Zagrebu tj. Katerdra za mostove.

No Butković za sve krivi Viadukt, a navodno postoje i poteškoće s dobavljačima čeličnih konstrukcija iz Makedonije koje su eskalirale te financijske dubioze nekih tvrtaka podizvođača.

'Postoje rokovi i postoje ugovori... I u segmentu financiranja napravili smo faziranje pa ni tu više neće biti poteškoća, ali izvođač se mora izjasniti je li sposoban završiti posao do 15. lipnja. I to ne usmeno nego pisano, uz garancije', bjesnio je Butković.


Nije poznato koliko bi trebale vrijediti te garancije, no cijeli je projekt vrijedan 30 milijuna eura, a Vlada i direktori Hrvatskih cesta ponavljaju: hoćemo pismene garancije u roku osam dana!

Dionica Viadukta na Zagrebačkoj burzi nije osjetila ministrove prijetnje. Cijena joj je u utorak pala tek neznatnih 0,08 posto, na 299,77 kuna uz promet manji od 100.000 kuna. U srijedu se pak dionicama Viadukta uopće nije trgovalo.

Projekt predviđa povezivanje kopna i otoka Čiova nekoliko stotina metara istočno od ulaza u Trogir, čime bi se rasteretila dva stara mosta u centru grada i eliminirale ljetne gužve i to tik do stare jezgre zaštićene UNESCO-om. Radovi su otvoreni prije skoro dvije godine, a s 85 posto financiraju se sredstvima iz europskih fondova.