REZULTATI ZA DEVET MJESECI

Kraš grupa s blagim rastom prihoda i snažnim rastom dobiti

28.10.2016 u 11:48

Bionic
Reading

Kraš grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila ukupne prihode od 695,9 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani porast za 1,9 posto, dok je istodobno neto dobit snažno porasla, sa 727 tisuća kuna na gotovo 6 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća te konditorske tvrtke objavljeni u petak

Kraš grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 8,1 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani iznosila 1,9 milijuna kuna.

Ukupni su prihodi Grupe ostvareni u iznosu od 695,9 milijuna kuna i veći su za 1,94 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U ukupnim prihodima, prihodi od prodaje ostvareni su u iznosu od 686,1 milijun kuna, pri čemu su prihodi od prodaje na domaćem tržištu ostvareni u iznosu od 367,4 milijuna kuna, što je na prošlogodišnjoj razini.

Prihodi od prodaje u inozemstvu ostvareni su u iznosu od 318,7 milijuna kuna i 5,4 posto su viši nego u istom lanjskom razdoblju.

Ukupni konsolidirani rashodi Kraš Grupe u prvih su devet mjeseci iznosili 687,8 milijuna kuna i na godišnjoj su razini povećani za 1,03 posto.

Uz rast obujma proizvodnje, na povećane rashode nepovoljno je utjecao trend povećanih nabavnih cijena glavnih sirovina, posebno kakaovca, šećera i bombonskog sirupa, ističu iz Kraša.

Dodaju kako je tijekom ove godine došlo do smanjenja tečaja eura i američkog dolara u odnosu na kunu, što se zbog visokog udjela izvoza u ukupnoj prodaji, nepovoljno odrazilo na ostvarene prihode i nepovoljno kretanje tečajnih razlika.

Iz Kraša ističu kako je u okviru ukupnog rasta obujma prodaje značajnije povećanje prodaje ostvareno na prekomorskim tržištima, s naglaskom na izvoz u Saudijsku Arabiju, SAD i Kanadu, te na tržištima Europe - Austrija, Malta, Njemačka, Slovačka i Švicarska. Rast izvoza ostvaren je i putem povezanih poduzeća na tržištima Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Udio izvoza u ukupnoj prodaji dosegnuo je 49,8 posto, navode iz Kraša, dodajući kako su pozitivnim trendovima prodaje značajno doprinijeli novi i inovirani proizvodi.

Uprava Kraša u obrazloženju devetomjesečnih rezultata ističe i kako su, sukladno politici kontinuiranog razvoja, i u ovoj godini nastavljene investicijske aktivnosti u modernizaciju proizvodnje u tvornicama na lokaciji u Zagrebu kao i u povezanim poduzećima Karolini iz Osijeka i Miri iz Prijedora