REZULTATI

Čudo u Kutini: Petrokemija prepolovila gubitak

28.10.2016 u 11:43

Bionic
Reading

Kutinska Petrokemija za prvih devet mjeseci ove godine iskazala je gubitak iz poslovanja od 29,7 milijuna kuna, što je gotovo upola manje od gubitka u istom razdoblju lani te potvrđuje nastavak pozitivnijeg poslovanja i daljnje stabilizacije društva, objavljeno je u petak iz te tvornice umjetnog gnojiva

U devet mjeseci ove godine ukupni prihodi Petrokemije dosegnuli su 1,44 milijarde kuna, što je 25,3 posto manje nego u istom razdoblju 2015., godine. Istodobno, za 25,7 posto smanjeni su i u ukupni rashodi, na 1,47 milijardi kuna.

Gubitak u poslovanju tako je bio 29,7 milijuna kuna, što je za 22,1 milijun kuna ili 35 posto manje nego u istom razdoblju 2015.

"Ostvarenim rezultatom potvrđuje se nastavak pozitivnijeg trenda poslovanja te daljnja stabilizacija društva", ističu iz Petrokemije, dodajući da je EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) za devet ovogodišnjih mjeseci pozitivan i iznosi 51,2 milijuna kuna

Pad prihoda i rashoda za nešto više od 25 posto iz tvrtke tumače kao pokazatelj smanjenog obujma poslovanja zbog prodaje manjih količina mineralnih gnojiva i nižih prodajnih i nabavnih cijena, "ali je evidentno poboljšanje financijskog rezultata, unatoč nepovoljnoj situaciji na globalnom tržištu, koju karakterizira izraziti pad cijena mineralnih gnojiva".

Manji dio ukupnih prihoda, 28 posto, Petrokemija je ostvarila na domaćem tržištu, dok 67 posto prihoda čini izvoz, a 5 posto 'otpada' na financijske i ostale prihode.

U izvješću se posebice naglašava kako su tijekom promatranih devet mjeseci ostvarena ulaganja od 137,6 milijuna kuna, što je povećanje od 93,2 milijuna kuna u odnosu na prvih devet mjeseci 2015. godine.

Naime, u srpnju i kolovozu izvršen je kapitalni remont, tijekom kojeg su provedene sve nužne održavateljske aktivnosti koje osiguravaju rad proizvodnih postrojenja Petrokemije u iduće dvije godine, uz provođenje energetske investicije "Visokotlačni cjevovod prirodnog plina" i ekološke investicije u vidu smanjenja emisije onečišćujućih tvari u otpadnim vodama postrojenja za proizvodnju uree, pojašnjavaju iz kutinske tvornice gnojiva.

Uz kutinsku tvornicu, grupu Petrokemija čine još i tvrtke Restoran Petrokemija d.o.o. i Petrokemija Novi Sad d.o.o., koje su u prvih devet mjeseci poslovale s dobiti, kao i Luka Šibenik d.o.o., koja je bilježila gubitak te Petrokemija Agro Trade d.o.o., koja nije imala transakcija. Tako je razini grupe na kraju rujna iskazan gubitak od 30,8 milijuna kuna