NEGATIVAN TREND

Prihodi i dobit Applea ponovno pali zbog pada prodaje iPhonea

26.10.2016 u 08:50

Bionic
Reading

Prihodi Applea u proteklom tromjesečju pali su 9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 46,85 milijardi dolara, a smanjena je i dobit tog tehnološkog diva, što je posljedica pada prodaje iPhonea već treći kvartal zaredom

Prema poslovnom izvješću, objavljeno u utorak, Apple je u proteklom kvartalu ostvario čistu dobit od 9 milijardi dolara, što je 19 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju kada je zarada iznosila 11,2 milijarde.

To je ponajviše posljedica pada prodaje pametnih telefona iPhonea, koja čini oko dvije trećine ukupne prodaje Applea, a to je već treće tromjesečje zaredom kako prihodi, dobit i prodaja iPhonea padaju.

U proteklom je kvartalu Apple prodao 45,5 milijuna iPhonea, oko 2,5 milijuna manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Pritom su najviše, gotovo 30 posto, pali prihodi Applea od prodaje u Velikoj Kini, odnosno na tržištima Kine, Hong Konga i Tajvana, što je drugo najveće tržište Applea nakon američkog.

Slabljenje potražnje za iPhoneima u Kini posljedica je usporavanja rasta tamošnjeg gospodarstva, a time i potrošnje stanovništva.

Uz to, prodaja Mac kompjutora u svijetu pala je u proteklom tromjesečju 17 posto na godišnjoj razini, dok je prodaja iPada stagnirala. Prodaja u kategoriji 'ostalih proizvoda', koja uključuje pametni sat Apple Watch, pala je, pak 22 posto.

'Apple nije imao dobar kvartal jer je prodaja iPhonea i Macova pala, kao i prodaja u Kini i SAD-u, a čini se da je pala i prodaja Watcha', kaže Patrick Moorhead, analitičar u tvrtki Moor Insight & Strategy.

No, svijetlu točku u Appleovom izvješću predstavlja rast prihoda od usluga tvrtke, koje među ostalim uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay i App Store, za 24 posto na godišnjoj razini.

Unatoč oštrom padu prihoda i dobiti, poslovni rezultati najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti nešto su bolji nego što su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali.

Unatoč tome, cijena dionice Applea u utorak u produženom trgovanju na Wall Streetu pala je više od 2 posto.

U cijeloj protekloj poslovnoj godini dobit Applea pala je na 45,7 milijardi dolara, s 53,4 milijarde godinu dana prije. Znatno su u protekloj poslovnoj godini pali i prihodi kompanije, što je njihov prvi pad od 2001. godine.