DRUGA GODINA U HRVATSKOJ

Ikea lani zaradila 567 milijuna kuna, najtraženiji tanjuri i hot dog

25.10.2016 u 15:43

Bionic
Reading

Ikea je drugu godinu rada u Hrvatskoj ostvarila prihod od 567,7 milijuna kuna, 5,8 posto više nego godinu ranije, pohvalili su se iz švedskog trgovca namještajem u njihovom danas otvorenom izložbenom prostoru Probna kuća u središtu Zagreba, koji će se moći razgledati do kraja godine

Od ukupnog prometa u drugoj poslovnoj godini robna kuća je ostvarila 535,7 milijuna kuna, a Ikea Food (Restoran i Bistro, Cafe i Trgovina švedske hrane) 27,4 milijuna kuna. Zanimljivo je to što se Ikea Hrvatska s 3.300 prodanih kuhinja našla na petom mjestu u konkurenciji od 340 robnih kuća Ikee u svijetu.

'U drugoj godini rada ostvarili smo izvrsne prodajne rezultate i otvorili online kanal prodaje kako bismo hrvatskim kupcima bili još dostupniji. Nastavit ćemo razvijati i prilagođavati ponudu i uslugu na zadovoljstvo naših posjetitelja, a novost koja će ih zasigurno obradovati jest otvaranje pick-uppointa u Splitu, koji planiramo pokrenuti u sljedećih 12 mjeseci', najavio je Stefan Vanoverbeke, direktor tvrtke Ikea Hrvatska te regionalni direktor Ikee South East Europe (SEE).

Time će stanovnici južnog dijela Hrvatske moći preuzeti naručene artikle po mnogo povoljnijim cijenama nego sada, a ujedno će moći reklamirati kupljenu robu. Iz Ikee također najavljuju da će se od iduće godine uvesti plaćanje pouzećem, kao i online planiranje kuhinja putem Skypea.

Vanoverbeke je također rekao kako iduće godine počinje realizacija projekta Designer Outlet Croatia. Riječ je o fashion outletu u neposrednoj blizini robne kuće u Zagrebu, čije se otvorenje očekuje 2018. i donijet će 400 novih radnih mjesta.

Inače, robnu kuću Ikea u Zagrebu prošle godine posjetilo je više od 1,6 milijuna ljudi, dok ih je web stranica Ikea.hr imala preko pet milijuna, a u pet mjeseci novopokrenute internetske trgovine zabilježeno je 3.000 online narudžbi.

Proizvodi koji su definitivno osvojili Hrvate su rješenja za skladištenje Algot (124.849) i tanjuri Oftast (819.000), a što se tiče hrane i pića, pojedeno je čak 612.504 komada hot doga

U Ikei se također hvale svojom brigom za okoliš koju su uspješno uklopili u rad tvrtke. Tako je reciklirano 92 posto (950 tona) prikupljenog otpada, a od prodaje recikliranog otpada ostvarena je dobit od 174.000 kuna. Iz obnovljivih izvora energije dolazi 89,5 posto energije utrošene u robnoj kuća Ikea Zagreb, a za ispiranje svih WC-a u njoj koristi se isključivo kišnica.