ENERGETSKA UČINKOVITOST

Zagrebačkom Arena Centru 34 milijuna eura kredita EBRD-a

21.10.2016 u 15:42

Bionic
Reading

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je 34 milijuna eura kredita zagrebačkom Arena Centru koji će ta sredstva koristiti za povećanje energetske učinkovitosti i uključivanje mladih u posao kroz praksu, izvijestili su u petak iz EBRD-a

Projekt modernizacije tog zagrebačkog trgovačko-zabavnog centra vrijedan je ukupno 123 milijuna eura, a kredit EBRD-a namijenjen je tvrtki Granit-Polus Lanište, vlasniku Arena Centra. Njime će biti zamijenjeno postojeće kreditno financiranje korišteno za izgradnju centra.

Novi kredit sadrži i iznos namijenjen novim kapitalnim ulaganjima, čime se pruža prilika za uvođenje certifikata energetske učinkovitosti i prve sheme ‘zelenog najma’ u Hrvatskoj, u svrhu sveobuhvatnog osiguravanja održivosti, kroz poslovanje, upravljanje i korištenje objekata na energetski učinkovit način, ističu iz EBRD-a.

Direktorica EBRD-a za nekretnine i turizam Claudia Pendred istaknula je kako su u EBRD-u sretni zbog mogućnosti osiguravanja dugoročnog financiranja za Arena Centar, ističući da ulaganjem u trgovački centar koji će dobiti BREEAM certifikat i prvi uvesti zeleni najam, postavljaju ‘nove standarde održivosti u hrvatskom sektoru nekretnina’.

EBRD u Hrvatskoj djeluje od 1994. godine te je do danas uložio preko 3,57 milijardi eura kroz 191 projekt. Banka svojim djelatnostima pokriva gotovo sva područja gospodarstva, s posebnim naglaskom na infrastrukturu, poduzetništvo, financijske institucije i energetiku.