DUHANSKI DIV

Vlasnici TDR-a daju 47 milijardi dolara za preuzimanje konkurenta

21.10.2016 u 10:09

Bionic
Reading

British American Tobacco (BAT) ponudio je za kupnju američke duhanske kompanijeReynolds American 47 milijardi dolara, a realizacijom toga posla nastala bi najveća duhanska kompanija u svijetu s izlistanim dionicama na burzama

Britanska duhanska skupina, koja već posjeduje 42 posto udjela u Reynoldsu, objavila je da za preuzimanje ostatka Reynoldsa nudi 56,50 dolara po dionici, od čega bi 24,13 dolara bilo u gotovini, a 32,37 dolara u dionicama BAT-a, što predstavlja premiju od 20 posto na cijenu dionice Reynoldsa u četvrtak na zatvaranju Wall Streeta.

Ukupno bi tako za preostalih 57,8 posto vlasničkog udjela u Reynoldsu BAT ponudio 47 milijardi dolara, pri čemu približno 20 milijardi u gotovitini, a 27 u svojim dionicama, objavio je BAT u petak.

Izvršni direktor BAT-a Nicandto Durante izjavio je da bi tim poslom stvorili američkog tržišnog lidera i najveću svjetsku duhansku kompaniju s izlistanim dionicama po neto prometu i operativnom profitu.

BAT je u petak objavio i da je dobro poslovao u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, ostvarivši rast prihoda od prodaje cigareta za 8,1 posto na godišnjoj razini, a njegovim najvećim brandovima - Dunhill, Lucky Strike, Pall Mall i Rothmans - prodaja je porasla 9,8 posto. BAT je jedna od najvećih multinacionalnih duhanskih kompanija, s više od 200 vlastitih brandova, zapošljava više od 50 tisuća ljudi i prodaje 663 milijarde cigareta koje proizvodi u 44 tvornice u svijetu.

Posluje i u Hrvatskoj, gdje je sredinom prošle godine od Adris grupe kupio tvrtku TDR te ostale tvrtke Adrisove duhanske poslovne jedinice (Istragrafika, Hrvatski duhani i Adista te maloprodajni lanci iNovine i Opresa), po cijeni nešto višoj od pola milijarde eura. Dio te akvizicije bila je i tvornica u Kanfanaru, koja proizvodi oko 7,5 milijardi komada cigareta godišnje, od čega se oko 60 posto izvozi na strana tržišta.