SJEVERNO MORE

Norveška blokira zamjenu imovine OMV-a i Gazproma

16.09.2016 u 15:20

Bionic
Reading

Gazprom želi više od četvrtine udjela u OMV-ovoj holding kompaniji u norveškom dijelu Sjevernog mora ali Norveška to blokira

Austrijska tvrtka OMV tako bi prema planu zamjene imovine trebala dobiti 24,9 posto udjela u jednom o Gazpromovim naftinih polja, a dio svoje imovine u norveškom djelu Sjevernog mora ustupiti Gazpromu.

'Što se tiče OMV-ove imovine, izbor je pao na proizvodnu imovinu u Sjevernom moru. Sada razgovaramo o tome kada bismo mogli dobiti odobrenje norveških vlasti', rekao je Aleksander Medvedev, zamjenik izvršnog direktora Gazproma u četvrtak za Reuters na Ruskom investicijskom summitu. Dodao je i da će s norveškim ministrom biti održan sastanak kako bi se vidjelo zašto udio u Gazpromu ograničavaju samo na 25 posto.

"Bit će održan sastanak s norveškim ministarstvom, vidjet ćemo zašto ograničavaju udio u holdingu na 25 posto. Ne želimo takvu situaciju. Nadam se da u svemu tome neće biti politike", dodao je dužnosnik ruske kompanije.

Naime, zbog pada cijena nafte OMV nastoji smanjiti udio skuplje proizvodnje na Sjevernom moru u korist proizvodnje s nižim troškovima, kakva je ona u Rusiji.

Stoga su u austrijskoj kompaniji bili spremni ustupiti manjinski udio u norveškoj i britanskoj holding kompaniji za imovinu u Sjevernom moru u zamjenu za oko 25 posto udjela u dva dijela Gazpromova polja u sibirskom Urengoju, navodi Reuters.

237422,240844,414186,439875