POSRNULI DIV

Dobit Gazproma pala, ali izvoz u Europu raste

30.08.2016 u 14:03

Bionic
Reading

Ruski plinski div Gazprom izvijestio je o 17 posto nižoj neto dobiti u drugom tromjesečju zbog većih troškova poslovanja koji su neutralizirali rast prihoda.

Div u državnom vlasništvu ostvario je u razdoblju od travnja do lipnja neto dobit od 245 milijardi rubalja (3,4 milijarde eura), premašivši očekivanja analitičara koje je anketirala ruska novinska agencija Interfax.

Troškovi su mu u promatranom razdoblju porasli 16 posto a uteg su mu bile i nepovoljne promjene valutnih tečajeva. Potporu rezultatima pružili su pak pet posto viši prihodi, u iznosu 1.327 milijardi rubalja, pokazuje u ponedjeljak objavljeno izvješće.

Izvoz u Europu, Gazpromovo najveće tržište, porastao je za 19 posto unatoč nastojanjima Europske unije da pronađe nove izvore nabave.

Gazprom je izgubio tržišta u bliskom okruženju i obustavio isporuku plina Ukrajini zbog napetosti između Kijeva i Moskve. Unatoč tome, neto prihodi od prodaje plina povećani su u drugom tromjesečju za osam posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca i dosegnuli ukupno 1.755 milijardi rubalja u prvoj polovini godine ako se izuzmu trošarine, carine i PDV.