POSLOVNI REZULTATI

Nova Ljubljanska banka zaradila 70 milijuna eura

29.08.2016 u 14:56

Bionic
Reading

Nova Ljubljanska banka (NLB) ostvarila je u prvoj polovini ove godine dobit od 69,5 milijuna eura, što je 30 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, objavila je najveća slovenska banka u državnom vlasništvu

Banka je lani uz popust prodala nenaplativa potraživanja odnosno loše kredite, u nominalnoj vrijednosti pola milijarde eura.

Opseg loših kredita u NLB-u pao je za 1,4 posto i sredinom godine iznosio 1,75 milijardi eura. To je sada samo 17,9 posto od ukupnih kreditnih plasmana, a dobrom poslovanju s dobiti doprinijela je i proaktivna prodajna politika, priopćeno je iz te najveće slovenske banke.

NLB je do prije tri godine bila u teškoj kreditnoj i poslovnoj krizi te s velikim opterećenjima uslijed golemih novčanih rezervacija zbog loših kreditnih plasmana.

Situacija se poboljšala nakon što je s gotovo dvije milijarde eura intervenirala država koja ju je dokapitalizirala i sanirala, povećavši svoj vlasnički udio na 100 posto. U banci navode da su najveći pad poslovanja u prvom dijelu godine zabilježili u kartičnom prometu zbog odgovarajućih direktiva EU-a.