VELIKI GRAĐEVINSKI PROJEKT

Pitali smo Valentića o sporu s Todorićem, evo što nam je rekao

24.08.2016 u 19:25

Bionic
Reading

Sudbina velikog projekta izgradnje stanova na zagrebačkom Črnomercu iza kojeg stoji bivši premijer Nikica Valentić u rukama je Ivice Todorića, vlasnika Agrokora. Ako Todorić ne pristane pomoći svom dugogodišnjem poslovnom partneru, izvjesno je kako će Valentićeva tvrtka Črnomerec centar nestati u stečaju

Črnomerec centar jedna je od tvrtki unutar Valentićeve građevinske grupacije Niva. U biznis je ušao 1995. kada je otišao s funkcije premijera. Valentić se našao u problemima izbijanjem gospodarske krize i krahom građevinskog tržišta.

Na Črnomercu planirao izgraditi 600 stanova

Recesija ga je uhvatila u trenutku kad je istovremeno razvijao tri velika projekta: Črnomerec centar, Zaprešić i Immopark u Jastrebarskom. Sva tri zbirno vrijedna oko 200 milijuna eura.

Na Črnomercu je namjeravao izgraditi poslovno-stambeni kompleks s ukupno 600 stanova te oko 60.000 metara kvadratnih poslovnog prostora. U sklopu toga planiran je i poslovni toranj s 26 katova.

Uspio je do sad sagraditi samo jednu stambenu zgradu sa 127 stanova.

Valentićeva je računica bila prodavati stanove za 2500 eura po kvadratu, dok ih danas prodaje za oko 1750 do 1850 eura zbog čega je čitav projekt došao u probleme.

Prošli mjesec pokrenut je predstečajni postupak nad tvrtkom Črnomerec centar jer joj je račun bio u blokadi više od 60 dana.

'Platili smo sve plaće i doprinose. Sad sve vodi Trgovački sud i nadamo se da ćemo uspješno završiti predstečajnu nagodbu', rekao je za tportal Valentić.

Ukupne tražbine vjerovnika procjenjuju se na oko 125 milijuna kuna. Među većim vjerovnicima je Agrokor Ivice Todorića koji potražuje 36,8 milijuna kuna.

'Todorića nisam dugo vidio'

U planu restrukturiranja Valentićeve tvrtke upravo se Agrokor navodi kao mogući spasitelj. Prema tom planu Todorić bi svoja potraživanja pretvorio u vlasnički udio, a uz to bi osigurao i novce za isplatu dijela vjerovnika te sredstva potrebna za nastavak izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa na Črnomercu u iznosu od 150 milijuna kuna. Navodno je sve to potvrđeno i pismom namjere iz Agrokora.

Na pitanje je li o tom planu razgovarao s Todorićem, Valentić je odgovorio kako ni s kim iz Agrokora nije službeno ni neslužbeno kontaktirao.

'Nisam razgovarao s Todorićem. Nisam ga već dugo vidio. Ne znam kakvo je stajalište Agrokora. Sve je u nadležnosti suda i mi se ne smijemo miješati', rekao je za tportal Valentić.

Dodaje i kako će u slučaju najgorega, a to je stečaj, svi vjerovnici biti isplaćeni jer je vrijednost imovine veća od ukupnih dugova Črnomerec centra.

Valentić se nada kako bi se uskoro mogli i okrenuti trendovi na građevinskom tržištu te da će cijene i potražnja za stanovima početi rasti.

Poslovna povezanost Valentića i Todorića traje otkako je bivši premijer zaplivao biznis-vodama. Agrokor je u više navrata davao zajmove Nivi. A više o dosadašnjoj političkoj i poslovnoj karijeri Valentića možete pročitati ovdje