POSLOVNI REZULTATI

Croatia Airlines u gubitku 84 milijuna kuna

29.07.2016 u 13:54

Bionic
Reading

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u prvom polugodištu 2016. godine nastavio je bilježiti pozitivne trendove u poslovanju, priopćeno je iz kompanije

Prvo polugodište 2016. godine obilježio je rast ukupno prevezenih putnika za dva posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupna prodaja bilježi pozitivan trend s rastom od jedan posto, a osobit pozitivan pomak ostvaren je u prodaji na domaćem tržištu, koja bilježi rast od pet posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2015. godine te jasno naznačuje oporavak domaćeg tržišta.

'Stabilizacija poslovanja, kao ključan segment učinkovito provedenog programa restrukturiranja, ogleda se upravo u smanjenju operativnog gubitka u odnosu na isto razdoblje lani, koji iznosi 83,6 milijuna kuna. Također je ostvaren i 13 posto bolji neto rezultat, odnosno manji neto gubitak u odnosu na isto razdoblje lani, a koji iznosi 84,6 milijuna kuna', priopćeno je iz kompanije.

Većina je operativnih troškova u padu u odnosu na prvo polugodište 2015. godine. Najznačajniji porast ostvaren je unutar troškova održavanja zrakoplova zbog većih troškova potrošnih dijelova i usluga za druge kompanije uslijed većeg broja radova, što je istodobno pridonijelo povećanju prihoda od pružanja usluga održavanja zrakoplova drugim aviokompanijama za 2,5 puta.

U prvom polugodištu 2016. godine Croatia Airlines ostvario je 12.388 letova, što je rast od jedan posto, te prevezao 822.260 putnika, što predstavlja rast od dva posto u odnosu na isto razdoblje 2015. godine.