VUČKOVEC I ZEBANEC

Ina pustila u proizvodnju nova plinska polja u Međimurju

28.07.2016 u 10:06

Bionic
Reading

Ina je započela s probnom proizvodnjom plina na dva proizvodna plinska polja, Vučkovec i Zebanec, a početkom 2017. očekuje se pokretanje proizvodnje i na polju Vukanovec. Povećanje proizvodnje se očekuje na prosječnoj razini 2,0 mboepd (tisuće barela ekvivalenta dnevno) u drugoj polovici 2016., što je oko 5 posto porasta na razini ukupne Inine proizvodnje, uz dodatni porast u 2017.

Preduvjeti za novu proizvodnju stvoreni su nakon uspješne realizacije projekta Međimurje u okviru kojeg su u posljednje dvije godine završeni građevinski radovi na izradi potrebnih rudarskih i pratećih objekata.

U okviru projekta izbušeno je i opremljeno pet proizvodnih bušotina te je izgrađeno ukupno 100 kilometara novih cjevovoda, od čega se 73 kilometra odnosi na otpremni plinovod kojim se proizvedeni plin iz Međimurja otprema prema Centralnoj plinskoj stanici Molve na daljnju obradu i čišćenje. Planirane komercijalno pridobive količine plina kreću se na razini od oko milijardu kubičnih metara do 2024. godine.

Ina je u projekt Međimurje uložila 450 milijuna kuna, a njegova uspješna realizacija znači i povratak proizvodnje ugljikovodika na ovaj prostor nakon 25 godina stanke. Zahtjevne građevinske radove izvodila su četiri konzorcija hrvatskih tvrtki, od kojih su dva bila predvođena tvrtkom STSI, članicom Ina Grupe, te dva predvođena tvrtkama Končar – Inženjering za energetiku i transport te Đuro Đaković Holding.