SKUP PREUSTROJ

Dobit Deutsche Banka pala 98 posto, ipak bolje od prognoza

27.07.2016 u 13:54

Bionic
Reading

Njemački bankovni div Deutsche Bank u srijedu je izvijestio o oštrom padu neto dobiti u drugom tromjesečju, za 98 posto, što pripisuje prije svega slabom gospodarskom okruženju i složenom restrukturiranju, pa je upozorio i na moguće nove rezove u poslovanju

Neto dobit u tromjesečju od travnja do lipnja potonula je za gotovo 98 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, na 20 milijuna eura, pokazalo je u srijedu objavljeno poslovno izvješće. Analitičari su pak u prosjeku očekivali neto gubitak od 105 milijuna eura.

Prihodi Deutsche Banka u navedenom su razdoblju smanjeni za gotovo 20 posto, na 7,4 milijarde eura. Pritom su prihodi u dijelu brokerskog poslovanja, koji su inače najveći izvor bančinih prihoda, pali za 28 posto, a slijede odjeli poslovanja s investicijskim bankarstvom i upravljanjem bogatstvom, s padom prihoda za 12 odnosno 11 posto.

"Naši rezultati pokazuju da prolazimo kroz kontinuirano restrukturiranje", kazao je u priopćenju izvršni direktor Deutsche Banka John Cryan i dodao kako je zadovoljan postignutim napretkom.

No, bančin je čelnik također upozorio da "ako se nastavi aktualno slabo gospodarsko okruženje, trebat ćemo biti još ambiciozniji u pogledu vremenskog okvira i intenziteta našeg restrukturiranja".

Cryan se osvrnuo i na nedavnu britansku referendumsku odluku o napuštanju Europske unije, istaknuvši kako očekuju da će imati koristi od Brexita.

"Došlo je do toga, što je pomalo bizarno, da imamo svojevrsnu konkurentsku prednost (zbog Brexita)", kazao je Cryan i dodao da će odgovor Deutsche Banka ovisiti o potražnji klijenata. "Budu li klijenti u eurozoni pojačano željeli da se s njima suočavamo s lokacija u zemljama unutar eurozone, onda smo dobro pozicionirani".