PRVO POLUGODIŠTE

Prihodi Kraša porasli za 1,3 posto, osjetno povećan izvoz

27.07.2016 u 13:44

Bionic
Reading

Kraš grupa je u prvih šest mjeseci ostvarila konsolidirane ukupne prihode u iznosu od 458,6 milijuna kuna što je 1,3 posto više nego lani. Istovremeno, dobit je porasla za 12,3 posto na 5,3 milijuna kuna

Prihodi od prodaje iznosili su 450,3 milijuna kuna, pri čemu su prihodi na domaćem tržištu dosegnuli 244,4 milijuna kuna, a izvezeno je proizvoda u vrijednosti od 205,9 milijuna kuna.

Ukupni konsolidirani rashodi iznosili su 451,2 milijuna kuna i bili su veći za 1,3 posto. U Krašu ističu da su rashodi rasli zbog povećanih nabavnih cijena osnovnih sirovina, posebno cijena kakaovca i šećera.

Bruto dobit Kraš grupe iznosila je 165,2 milijuna kuna, pri čemu je bruto marža na razini od 36,7 posto dol je EBITDA marža ostvaren ana razini od 8,5 posto.

U promatranom razdoblju došlo je do smanjenja tečaja eura i dolara u odnosu na kunu, što se zbog visokog udjela izvoza u ukupnoj prodaji, nepovoljno odrazilo na poslovanje.

U okviru ukupnog rasta obujma prodaje, značajnije povećanje izvoza ostvareno je na prekomorskim tržištima, s naglaskom na izvoz u Saudijsku Arabiju i Kanadu, te na tržištima Zapadne Europe (Njemačka, Austrija, Slovačka i Švicarska).

Rast izvoza ostvaren je i putem povezanih poduzeća, na tržištima Bosne i Hercegovine i Slovenije. Udio izvoza u ukupnoj prodaji dosegnuo je 49,3 posto, uz ostvareni rast od 7,1 posto u odnosu na prošlu godinu.

Pozitivnim trendovima prodaje značajno su doprinijeli novi i inovirani proizvodi, prije svega, novi okusi Dorina čokolada i keksa Domaćica, ističu u Krašu.