SPORNE NAGRADE

Novotny: Ma kakvi bonusi, Hrvatske šume nisu na tržištu

26.07.2016 u 11:24

Bionic
Reading

O poslovanju Hrvatskih šuma i opravdanosti bonusa koji je zatražio predsjednik Uprave Ivan Pavelić porazgovarali smo s ekonomskim analitičarom Damirom Novotnyjem koji smatra da Hrvatske šume nisu tržišna kompanija pa zato menadžeri ne zaslužuju bonuse na temelju iskazane dobiti

Novotny nema ništa protiv isplate bonusa za uspješnost menadžera u državnim tvrtkama. Štoviše, zalaže se za profesionalizaciju Uprava i uvođenje istih principa upravljanja kao u privatnim poduzećima. 'Uzor nam treba biti Austrija u kojoj je utjecaj politike na poslovanje državnih poduzeća minimalan. Austrija je zabranila sudjelovanje političara i u nadzornim odborima, a na njihova mjesta postavljeni su ugledni stručnjaci', ističe Novotny.

Međutim, upozorava da je položaj Hrvatskih šuma specifičan zbog toga što velik do prihoda (oko 400 milijuna kuna) ostvaruju od parafiskalnih nameta.

'Zbog toga Hrvatske šume ne treba svrstavati kategoriju tržišno orijentiranih tvrtaka pa je samim time upitna i isplata bonusa menadžerima', smatra Novotny.

Kada je riječ o poslovanju Hrvatskih šuma, ističe da ta tvrtka tek treba proći pravo restrukturiranje. 'Ako se usporedi poslovanje Hrvatskih šuma s austrijskom državnom tvrtkom koja upravlja šumama, vidi se da austrijska tvrtka ima nekoliko puta veće prihode i nekoliko puta manje zaposlenih', tvrdi Novotny.

On smatra da je glavni razlog niske efikasnosti Hrvatskih šuma to što su zadržale ingerenciju nad eksploatacijom šuma. 'Tu funkciju treba izuzeti iz ingerencije i zadržati samo uzgoj i nadzor nad eksploatacijom koju treba prepustiti u koncesiju privatnicima kao što je to učinjeno u Austriji', predlaže Novotny.

Također, smatra da se iz Hrvatskih šuma trebaju izdvojiti i druge sporedne djelatnosti poput lovstva i turizma. Na taj način povećali bi se prihodi i otklonile stalne sumnje u korupciju i pogodovanje, ističe Novotny.

Priliku za rast prihoda vidi i u iskoraku u energetiku po uzoru na austrijsku tvrtku, koja putem vlastitog energetskog poduzeća razvija tehnologiju za iskorištavanje biomase u proizvodnji električne energije.