DARUVARSKE TOPLICE

Toplice u kojima se oporavljao Ivica Kostelić odlično rade i bez HZZO-a

25.07.2016 u 20:59

Bionic
Reading

Oni su otkrili svoju formulu uspjeha - okrenuli su se tržištu i počeli zarađivati. Time su Daruvarske toplice stekle epitet raritetnih jer su postale jedina zdravstvena ustanova toga tipa u Hrvatskoj koja je u prvih pola godine ostvarila 1,6 milijuna kuna dobiti, više nego što joj je uplatio HZZO

Raspolažu s ukupno 302 ležaja u lječilišnom hotelu Termal i depadansi Arcadia, povezanima s restoranom Terasa koji se nekoliko posljednjih godina uvrštava na listu sto najboljih u Hrvatskoj. Prošle godine zabilježili su 11.044 dolaska, od čega je samo 2256 bilo s uputnicom HZZO-a dok su ostali stigli u ovo lječilište o svome trošku zbog komercijalnih zdravstvenih i drugih programa.

'Uska specijalizacija, poput rehabilitacije sportskih ozljeda, pripreme sportaša i liječenja neplodnosti, uz pravovremeno investiranje u dodatne sadržaje za podizanje kvalitete s međunarodnim certifikatima i edukaciju osoblja, kao i utjecaj na smanjenje fiksnih troškova investicijama koje su sufinancirane iz različitih izvora, poput natječaja resornih ministarstava zdravlja, turizma, kulture te Fonda za energetsku učinkovitost, ali i kontinuirano praćenje zadovoljstva gostiju i radnika, recept je uspjeha koji smo primijenili u Daruvarskim toplicama', otkriva za tportal Marcel Medak, ravnatelj Daruvarskih toplica, specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju.


U ovom lječilištu pozitivan trend iz prošle nastavlja se i u ovoj godini. Stoga Daruvarčani računaju na podjednak broj dolazaka gostiju i pacijenata kao i lani. Među njima je bilo 2009 privatnih posjeta, 1930 zbog sporta, a 4849 došlo ih je turistički dok ih je HZZO uputio 2256. Riječ 'specijalna', koju imaju u nazivu, više im smeta, kaže, nego što im pomaže kod turističkih dolazaka, posebice stranaca. Ipak, najveći problem im je nedovoljan broj djelatnika

'Ove godine uspjeli smo dobiti suglasnost Ministarstva zdravlja za velik dio zahtjeva iz prethodne te sve iz ove godine. Najveći problem su nam nezdravstveni radnici, poput konobara, kuhara, vrtlara i slično, dok s onima zdravstvenima i njihovim suglasnostima nije bilo problema. Ustanova osigurava novac za njihove plaće iz prihoda koji ostvarimo na tržištu prodajom vlastitih usluga. No, nažalost, imamo smjenu generacija i odlazaka u mirovinu s obzirom na to da je većina nezdravstvenih radnika počela s radom 1980., kada je otvoren lječilišni hotel Termal', objašnjava situaciju Medak.


Trenutno imaju 228 zaposlenih plus deset radnika preko agencije za posredovanje pri zapošljavanju, što je za Daruvarske toplice nepovoljniji i skuplji oblik nego da ih zaposle kao svoje radnike. S investicijama im je ipak puno lakše, a u posljednjih sedam godina uložili su 28 milijuna kuna.

'Uredili smo smještajne jedinice, izgradili novi fitnes centar te promijenili stolariju na lječilišnom hotelu Termal i zgradi terapije. Adaptirane su i opremljene dvije konferencijske dvorane, potpuno obnovljeni sanitarni čvorovi, wellness zona, a uveden je i centralni klimatizacijski sustav. Sanirali smo krovište restorana Terasa i Taverna te napravili još niz drugih manjih investicija', nabrojao je prvi čovjek Daruvarskih toplica, a koje su prošle godine uprihodile 43,9 milijuna kuna, prema izvješću za prošlu godinu, i evidentirale porast od 14 posto u odnosu na 2014. godinu.