VAPAJ IZ BADELA 1862

'Nevjerojatno je ovo što se događa! Primaju plaće, a ne žele odlučiti'

22.07.2016 u 14:35

Bionic
Reading

Paraliza državnih institucija zbog političke situacije ozbiljno ugrožava opstanak Badela 1862. Tvrtka se već tri godine nalazi u predstečajnoj nagodbi, propala su dva pokušaja pronalaska strateškog investitora i kad su se konačno javili ozbiljni igrači koji su spremni uložiti novac u Badel - odgovorni ne žele donijeti odluku

Vladino međuresorno povjerenstvo koje vodi čitav proces nije se sastalo više od mjesec dana. Postoji opasnost da đakovačka Meteor grupa, slovački St. Nicolaus, tvrtka Oštrc u vlasništvu Marinka Zadre te splitska Stanić grupa, koji su predali ponude za Badel, odustanu od svega.

'Mjesec i pol ništa se ne događa. To je nevjerojatno i nedopustivo! Dobijemo ponude u roku od sedam dana, sve evaluiramo i pravno sredimo za ocjenu, a oni se ne žele baviti time. Radi se o državnim službenicima koji za to primaju plaću, a ne žele preuzeti odgovornost', upozorava naš sugovornik iz Badela moleći za anonimnost.

Sudbina Badelovih povezanih društava u Srbiji i Makedoniji naznaka je onoga što bi se moglo dogoditi našem najvećem proizvođaču jakih alkoholnih pića ukoliko ne pronađe strateškog partnera. Naime, Nova Ljubljanska banka pokrenula je ovrhu nad imovinom tih društava jer ona nisu u predstečajnoj nagodbi.

'Iznad nas visi Damoklov mač. Jesmo u predstečajnoj nagodbi, ali ona je rješenjem Porezne uprave u prekidu. U slučaju da je neki činovnik, čisteći svoje ladice, ponovno pokrene, tad bismo imali još samo 20 dana za njeno zatvaranje', ističe naš izvor iz Badela.

Taj rok mogao bi se produljiti za još 90 dana, što bi značilo da bi Badel imao samo 110 dana za pronalazak strateškog partnera. U protivnom bi završio u stečaju.

Na ubrzanje čitavog procesa pozivaju i iz Meteor grupe

'Poznato je da se Badel 1862 nalazi u teškoj situaciji uzrokovanoj višegodišnjim problemima i velikim dugovima, zbog čega mu je hitno potreban strateški partner. Zato se nadamo da će odluka o odabiru strateškog partnera biti donesena što prije. Naša ponuda za dokapitalizaciju društva ukupne vrijednosti veće od 26 milijuna eura omogućava brzo razduživanje, okončanje predstečajne nagodbe i skidanje založnih prava s ključne imovine te osigurava svježi kapital u gotovini za investicije u proizvodnju, marketing i prodaju', poručili su iz Meteora.

Većinski vlasnik Meteora je Ante Raspudić, a odnedavno je kao suvlasnik upisan i Darko Knez, bivši član Uprave Agrokora.

Meteor i slovački St. Nicolaus su dostavili i dopunjene ponude za dokapitalizaciju Badela i te tvrtke sad figuriraju kao najozbiljniji ulagači. St. Nicolaus je najveći proizvođač alkoholnih pića u Slovačkoj i značajan je igrač na tržištu Češke i Mađarske.

Slovaci: Situacija u Badelu je ozbiljna

Iz tvrtke St. Nicolaus su priopćili kako se slažu s tvrdnjom da je situacija u Badelu uistinu ozbiljna. 'Cijenimo odgovoran pristup sindikata pronalasku rješenja. Imamo zajedničke prioritete u vidu zadržavanja radnih mjesta u Badelu kao i vezano uz osiguranje svjetlije budućnosti za kompaniju. Međutim, moramo istaći da odluke koje se donose pod pritiskom nikada nisu ispravne. Ovo je složena transkacija i ona mora rezultirati pravim rješenjem za Badel 1862. Upravo zato potrebno je uložiti dovoljno vremena kako bi se ispravno procijenila ponuda svakog ponuđača te ocijenili i pojasnili uvjeti svake te tako donijelo pravo riješenje. Na ovaj način želja nam je pozvati sindikate na strpljenje i vjeru u potrebne procedure, kako proces ne bi bio ugrožen u budućnosti. St. Nicolaus ovim putem također potvrđuje da je, sukladno traženju Badela 1862, podnio izmijenjenu ponudu za Badel 1862, 20. srpnja 2016. godine te je ona u financijskom smislu znatno bolja nego u prvom krugu, kako za Badel tako i za državu', poručio je Dušana Haruštiaka, predsjednik Uprave St. Nicolausa.