NAMJEŠTALI CIJENE

Stiže drakonska kazna za kartel proizvođača kamiona

18.07.2016 u 16:03

Bionic
Reading

Ovaj tjedan Europska komisija bi mogla izreći povijesno najveću kaznu za kartelsko udruživanje u EU

Pod povećalom europskih istražitelja već pet godina su proizvođači kamiona Scania, Iveco, DAF, Volvo, Daimler i MAN.

Kazna će se službeno obznaniti u srijedu, a rezultat je završetka petogodišnje istrage u šest kompanija. Dok su njih četiri ocijenile kako bi ona ukupno mogla iznositi oko 2,85 milijardi eura, MAN, koji je u vlasništvu Volkswagen grupe, a kao zviždač u čitavom slučaju, mogao bi ju izbjeći, otkrili su izvori bliski ovom slučaju.

Scania, koja je također u vlasništvu VW-a, nije procijenila kolika bi mogla biti kazna iako je nešto ranije ove godine poručila da se ona 'ne može isključiti'. Međutim, kako javlja The Financial Times, ovoga su tjedna iz te kompanije poručili da se ne 'mogu upuštati u procijene koje bi mogle utjecati na istragu'.

Europski istražitelji u pretres ureda osumnjičenih kompanija krenuli su 2011. godine nakon dojave MAN-a

Prema optužbama Margarethe Vestager, povjerenice EU-a za natječaje, šest proizvođača je u dosluhu više od 14 godina rušilo cijene prijevoza tereta i odgađalo uvođenje ključnih tehnologija za nadzor i smanjenje emisija štetnih plinova, prenosi Financial Times.

Prema pravilima EU-a, dopuštena kazna može iznositi deset posto ukupnog prometa, što u ovom slučaju šest tvrtki iznosi oko 10,7 milijardi eura. Očekuje se da će najnovija kazna za udruživanje potući prethodnu koja je iznosila 1,4 milijarde eura, a platili su ju 2012. godine udruženi proizvođači televizora i računalnih zaslona.