ARBITRAŽA POBILA SUD

Brodosplit dobio arbitražu protiv Rusa - računi se moraju deblokirati

29.06.2016 u 14:40

Bionic
Reading

Brodosplit, splitsko brodogradilište u vlasništvu Tomislava Debeljaka, dobilo je arbitražu koja se vodila u Londonu zbog otkazivanja ugovora o izgradnji riječnog kruzera za ruskog naručitelja

'Arbitražni proces završen je u svibnju 2016., nakon kojega smo dobili rješenje arbitražnog suda kojim se potvrđuje ispravnost odluke Uprave Brodosplita o raskidu Ugovora o gradnji po svim traženim točkama, a zbog nepoštivanja ugovornih obveza ruskog brodovlasnika. Istim rješenjem određuje se ugovornom Kupcu broda i plaćanje zaostalih rata Brodosplitu s kamatama, kao i naknada troškova procesa', priopćeno je iz Brodosplita.

Odlukom arbitražnog suda iz Londona posljedično će se ukinuti i privremena mjera zabrane raspolaganja sredstava s poslovnih računa Brodosplita jer nema više nikakvog razloga za održanje odluke Trgovačkog suda u Splitu koji je donosio takvu potpuno neuobičajenu odluku.

Riječni kruzer je trenutno u vlasništvu Brodosplit-Plovidbe i njegov dovršetak se nastavlja, ali uz izmijenjen projekt, tj. prilagodbu broda za uzobalni putnički kruzer i mogućnost plovidbe morem. Brod je prvobitno bio namijenjen prijevozu putnika uzduž rijeka Volga i Don, kao unutarnjih ruskih plovnih puteva.

'Cijeli projekt prenamjene nije nimalo jednostavan, ali ovaj brod je simbol novog škvera, prvi koji je ugovoren od kada je počelo restrukturiranje. U Brodosplitu ne postoji odgovor 'ne možemo' i sigurni smo u njegovi skori početak rada. Njegovom prenamjenom povećat će se razina kvalitete javnih prostora, uz nove sadržaje i otvoreni bazen na sunčanoj palubi, kazino i disko prostor za zabavu', priopćeno je iz tvrtke.