VERMILION ENERGY

Tko su kanadski naftaši kojima je Orešković odobrio bušenje po Hrvatskoj

10.06.2016 u 21:14

  • +8

Potpisivanje Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljkovodika

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Bionic
Reading

Vlada Tihomira Oreškovića donijela je odluku po kojoj je dozvolu za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na sjeveru Hrvatske dobila tvrtka Vermilion Zagreb Exploration, iza koje stoji kanadska naftna tvrtka Vermilion Energy. Ugovori su potpisani danas, u jeku krize zbog koje se mnogi pitaju ima li Vlada uopće legitimitet zaključivati takve poslove

Premijer Tihomir Orešković u tome ne vidi problem, jer smatra da je Vlada funkcionalna.

Vermilion je potpuna nepoznanica prosječnom građaninu i do danas je malo tko čuo za nju. Tvrtka je to s godišnjim prometom od 1,4 milijarde dolara – ako je se usporedi s naftnim divovima poput Shella, Sinopeca ili BP-a, dolazi se do zaključka kako je to vrlo malena tvrtka.

Čak je i Ina, primjerice, dva i pol puta veća od Vermiliona po kriteriju ukupnog prihoda u 2015. godini.

Sjedište tvrtke je u Calgaryju, a osnovana je 1994. u Alberti. Prije tri godine dionice Vermiliona uvrštene su na njujoršku burzu. Tvrtku je do prošle godine vodio Lorenzo Donadeo, jedan od osnivača tvrtke. On se povukao iz aktivnog upravljanja tvrtkom i prešao u Nadzorni odbor, a sada ga je zamijenio nekadašnji prvi operativac Anthony Marino.

Ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor DR-04, istražni prostor SA-08, istražni prostor SA-09 i istražni prostor SA-10 potpisali su ministar gospodarstva Tomislav Panenić i predstavnik Vermiliona Bryan Sralla, direktor te tvrtke za Srednju i Istočnu Europu.

Predsjednik uprave kanadske kompanije Anthony Marino održao je kratak govor nakon potpisivanja ugovora i zahvalio se premijeru i hrvatskoj Vladi na podršci u realizaciji investicija.

'Vermilion je počašćen što je ovime postao dio hrvatskog gospodarstva i što će imati priliku postati dugoročan investitor u Hrvatskoj', kazao je Marino, dodajući kako smatraju da istraživanje i eksploatacija ugljikovodika na kopnu ima veliki potencijal u koji će uložiti najnaprednije tehnologije. 

U Kanadi operiraju na tri naftna polja i traže naftu i plin na površini od oko 68.000 hektara od čega je 98 posto još uvijek neistraženo.

U Francusku su ušli 1997. i tamo godišnje proizvode oko 11.000 barela sirove nafte na dan. U Nizozemskoj istražuju na više od 800.000 hektara. S 204.000 hektara površina pod istraživanjem prisutni su i Njemačkoj, a rade i u Irskoj te Sjedinjenim Američkim Državama.

Naziv tvrtke – Vermilion, na hrvatski se prevodi kao cinober, što je naziv za narančasto-crvenu boju kojom su oslikani logotipi kanadskog naftaša.

Ima li Vlada pravo u trenutačnoj političkoj situaciji potpisivati ovakve ugovore? Što je premijer Orešković odgovorio na to pitanje, ali i kako je svoje zadovoljstvo ugovorenim poslom izrazio predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott možete doznati ovdje.