ŠIROKA REORGANIZACIJA

Federico Ghizzoni odstupa s čela UniCredita

25.05.2016 u 09:16

Bionic
Reading

Izvršni direktor UniCredita Federico Ghizzoni odstupit će s dužnosti, poručila je u utorak najveća talijanska banka, što bi, kako se očekuje, moglo voditi u široku reorganizaciju, a možda i povećanje kapitala za više milijardi eura

'UniCreditov odbor direktora i Federico Ghizzoni potvrdili su da su uvjeti sada takvi da je vrijeme za promjene na vrhu grupe', priopćeno je iz UniCredita nakon izvanredne sjednice odbora, na kojoj je predsjednik Giuseppe Vita zadužen da započne proces potrage za nasljednikom Ghizzonija, koji će na čelu banke ostati do izbora novog izvršnog direktora.

Očekivalo se da Ghizzoni, koji je na čelu UniCredita od 2010. godine, otići s tog mjesta zbog sve većeg nezadovoljstva dioničara zbog pada cijene dionice banke, napregnutih kapitalnih pozicija i niske dobiti

Novi izvršni direktor trebao bi biti imenovan na sjednici odbora 9. lipnja, kazao je Reutersu izvor upućen u situaciju.

Kao mogući Ghizzonijevi nasljednici spominju se Jean-Pierre Mustier, bivši direktor francuske banke Societe Generale i UniCredita, Andrea Orcel, šef investicijskog bankarstva u švicarskom UBS-u, i Marco Morelli, direktor talijanskog Merrill Lyncha.

Izbor novog izvršnog direktora mogao bi pokazati razmatra li odbor UniCredita mogućnost povezivanja s nekom bankom. Orcel se smatra kandidatom koji bi mogao voditi UniCredit u spajanje, navodi Reuters.

Alternative tome uključuju smanjenje UniCreditove međunarodne mreže i povećanje fondova putem povećanja kapitala, moguće i do 8 milijardi eura, prema nekim izvorima Reutersa.

To bi trebalo voditi poboljšanju situacije u banci, čija je cijena dionice u ovoj godini pala 40 posto, što je, među ostalim, posljedica slabih kapitalnih pozicija banke, ali i pritiska na cijeli talijanski bankarski sektor zbog velikog iznosa loših kredita.

Bankari kažu da će novi izvršni direktor morati reorganizirati, a možda i potkresati međunarodne operacije banke, koje se protežu u 17 zemalja. Nekada je takvo široko pozicioniranje omogućilo UniCreditu da prevlada slabost talijanskog gospodarstva, no također je izložilo banku, inače vlasnicu Zagrebačke banke, nestabilnostima u zemljama, kao što su Rusija, Ukrajina i Turska.

UniCredit bi, kazali su Reutersu izvori iz banke, mogao smanjiti udjele u online brokerskoj kući Fineco, poljskoj banci Pekao i turskoj Yapi Kredi.