ODLUKA HNB-a

Banka Splitsko-dalmatinska odlazi u stečaj

24.05.2016 u 16:54

Bionic
Reading

Savjet Hrvatske narodne banke donio je na sjednici održanoj u utorak odluku o podnošenju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka nad Bankom splitsko-dalmatinskom, čije je najveći vlasnik splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić s udjelom od 46,3 posto

Pokretanje stečaja odlučeno je nakon što je odlukom Savjeta HNB-a utvrđeno da banka propada, da dioničari nisu spremni ojačati kapital, a nije razumno očekivati da bi druge mjere privatnog sektora, mjere institucionalnog sustava zaštite, supervizorske mjere, supervizorske mjere u fazi rane intervencije ili smanjenje vrijednosti ili pretvaranje relevantnih instrumenata kapitala, spriječili njenu propast u razumnom razdoblju.

Također, Savjet HNB-a je utvrdio da sanacija Banke splitsko-dalmatinske nije nužna u javnom interesu te da su ostvarena dva stečajna razloga iz članka 266. Zakona o kreditnim institucijama.

To znači da postoje objektivne okolnosti na temelju kojih je utvrđeno da će imovina Banke splitsko-dalmatinske uskoro biti manja od njenih obveza te da za banku postoje objektivne okolnosti na temelju kojih je utvrđeno da uskoro neće moći ispunjavati svoje dospjele obveze.

HNB je u okviru svojih supervizorskih ovlasti izvršio neposredni nadzor nad poslovanjem banke u razdoblju od 14. rujna 2014. godine do 7. listopada 2015. te utvrdila da je predmetna banka svojim radnjama postupila protivno Zakonu o kreditnim institucijama te Uredbi (EU) br. 575/2013., i to u mjeri koja ugrožava njezinu stabilnost i održivost poslovanja.

HNB je Rješenjem od 28. prosinca 2015. naložio izvršenje niza mjera s ciljem otklanjanja utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti u poslovanju, od kojih je najznačajnija povećanje regulatornog kapitala. Budući da Banka splitsko-dalmatinska nije ispunila supervizorske mjere, Savjet HNB-a postupio je sukladno svojim zakonskim obvezama, ocijenivši da su ispunjeni stečajni razlozi iz Zakona o kreditnim institucijama te je predložio pokretanje stečajnog postupka.

U svrhu provođenja te odluke guverner HNB-a donio je rješenje o uvođenju posebne uprave koja će, do donošenja odluke suda o pokretanju stečajnog postupka, preuzeti ovlasti uprave i nadzornog odbora kreditne institucije s ciljem očuvanja imovine Banke splitsko-dalmatinske.

Na kraju 2015. godine imovina Banke splitsko-dalmatinske iznosila je 454,9 milijuna kuna s tržišnim udjelom od 0,11 posto.