DOBAR TREND

Hrvatske šume ostvarile 186,4 milijuna kuna dobiti

24.05.2016 u 10:13

Bionic
Reading

Hrvatske šume u prošloj su godini ostvarile dobiti nakon oporezivanja od 186,4 milijuna kuna, dok je dobit prije oporezivanja bila 235,2 milijuna kuna, izvijestili su u utorak iz te državne tvrtke

'Time je nastavljen trend povećanja dobiti započet 2012. godine', navodi se u priopćenju i ističe da je na financijsku stabilnost i rast dobiti najviše utjecala racionalizacija troškova

U 2015. godini ukupni prihodi te tvrtke iznosili su 2,085 milijardi kuna, što je jedno posto manje nego u 2014., dok su u odnosu na plan veći za sedam posto.

Pritom su poslovni prihodi iznosili 2,06 milijardi kuna, što je također jedno posto manje nego godinu ranije.

Prihodi od prodaje drvnih sortimenata dosegnuli su 1,56 milijardi kuna, te su prema 2014. bili 18,6 milijuna kuna ili jedno posto niži.

Ulaganja u biološku obnovu šuma iz sredstava OKFŠ-a, u odnosu na prošlu godinu, manja su za 48,4 milijuna kuna.

'Kako bismo osigurali da se sva potrebna ulaganja u šume izvrše sukladno propisima, odnosno Zakonu o šumama, razlika sredstava se nadoknađuje značajnijim ulaganjem vlastitih sredstava', navodi se u priopćenju.

Rashodi Hrvatskih šuma su prošle godine iznosili 1,85 milijardi kuna te su bili šest posto manji nego 2014., dok su u usporedbi s planom bili jedan posto manji.

Hrvatske šume su uvele sustav daljinskog praćenja strojeva i vozila, što je, među ostalim, rezultiralo daljnjim smanjenjem troškova goriva za 16 posto ili 14 milijuna kuna.

Smanjenju rashoda pridonijela je i bolja naplata od kupaca zbog strožih uvjeta prodaje i naplate instrumenta osiguranja plaćanja.

Troškovi osoblja u tom su razdoblju bili 910,5 milijuna kuna ili 21,7 milijuna kuna veći nego godinu ranije. Razlog povećanja troškova plaća je isplata regresa, a sukladno Kolektivnom ugovoru za radnike Hrvatskih šuma

Tijekom 2015. godine poduzimane su mjere zbrinjavanja radnika radi smanjivanja troškova. Tako je putem osobno uvjetovanih otkaza iz Hrvatskih šuma otpremljeno 146 radnika, a trošak otpremnina bio je 21,7 milijuna kuna.

Prosječna neto plaća po radniku iznosila je 6.006 kuna, dok je prosječan broj zaposlenih u odnosu na godinu ranije smanjen za tri posto, pa je krajem 2015. ukupno u Hrvatskim šumama bilo 7.255 radnika.

U troškove poslovanja ovog razdoblja uključene su i dodatne rezervacije za otpremnine radnicima u iznosu 61,2 milijuna kuna, zaključuje se u priopćenju Hrvatskih šuma.