PRODAJA NAJVEĆE VELEDROGERIJE

Mate Perković prepustio Mediku igračima oko Auctor Investa

23.05.2016 u 22:11

Bionic
Reading

Bivši šef Porezne uprave Mate Perković prepustio je kontrolni udio u najvećoj domaćoj veledrogeriji Mediki investitorima povezanima s investicijskim društvom Auctor

Promjena vlasnika u najvećoj domaćoj veledrogeriji odigrala se ovih dana mimo očiju javnosti, a jedina informacija koja je upućivala da se nešto događa je vijest plasirana u petak putem Zagrebačke burze o neopozivoj ostavci Mate Perkovića na funkciji člana Nadzornog odbora Medike.

Da je tvrtka Mavota Mate Perkovića prodala svoj udio od 47,4 posto Adria holdingu, tvrtki u vlasništvu Auctora, potvrdio je predsjednik uprave Medike Jadranko Herceg za Jutarnji list. Kako je Adria holding već ranije bio vlasnički povezan s tvrtkom Mavota, ova transakcija predstavlja konačan izlazak Perkovića iz vlasničke strukture i potpun prelazak Medike u ruke Auctora.

Mate Perković ušao je u Mediku 2005. kada je od malih dioničara otkupio 20 posto vlasništva, a 2010. je zajedno s Plivom objavio ponudu za preuzimanje i povećao udio na 47,4 posto.

Kako je državni službenik, koji je 90-ih godina gradio karijeru u Ministarstvu financija doguravši do šefa Porezne uprave, došao do novca za preuzimanje najveće hrvatske veledrogerije nikad nije razjašnjeno. Perković je tvrdio da su ulaganja pokrivali bankarski krediti, a govorilo se da su ključni financijeri cijele operacije Božo Prka i njegovi ljudi.

Posljednjih godina Perković je u više navrata testirao interes ulagača, a lani je definitivno krenuo u prodaju angažiranjem profesionalnih savjetnika. Znakovito je da su taj posao odradili investicijski bankari Privredne banke Zagreb. Premda se očekivalo da bi Medika mogla postati meta konkurenata (Phoenix Farmacije, Medical Intertradea, Oktal farme) zasad je prepuštena financijskim ulagačima okupljenima oko investicijske kuće Auctor. 

Zanimljivo je da su, paralelno s prodajom Perkovićeva kontrolnog udjela, ovih dana na burzi svoje vlasničke udjele prodali i vodeći menadžeri. Predsjednik uprave Jadranko Herceg, direktor sektora prodaje Matko Galeković i direktor sektora nabave Jakov Radošević prodali su 340 dionica (1,11 posto vlasništva) za 4,4 milijuna kuna (13.000 kuna po dionici), a kupac je bio trezor Medike. Ovaj potez upućuje na to da bi nakon vlasničkih promjena mogle uslijediti i rošade u upravi tvrtke, ali i konačna potraga za strateškim investitorom.

Ako je spomenuta cijena referentna i za prodaju kontrolnog udjela, Perković i ekipa na transakciji su inkasirali 186 milijuna kuna. Međutim, za očekivati je da je kontrolni paket prodan uz premiju, a prema procjenama analitičara njegova realna vrijednost mogla bi se kretati između 300 i 400 milijuna kuna.

Medika drži oko 30 posto hrvatskog tržišta lijekova, a najbliži konkurent joj je Phoenix Farmacija, podružnica njemačke multinacionalke Phoenix Grupe.

Poslovni prihodi vodeće hrvatske veledrogerije posljednjih godina kontinuirano rastu, a lani su dosegnuli 2,42 milijarde kuna. Unatoč nepovoljnim trendovima na domaćem tržištu lijekova, tvrtka ostvaruje solidnu dobit koju koristi za investicije i razvoj poslovanja.