VLASNICI INE

Mađarski MOL u prva tri mjeseca 2016. zaradio 510 milijuna dolara

06.05.2016 u 09:52

Bionic
Reading

Mađarska MOL grupa, suvlasnica Ine, objavila je u petak kako je u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvarila 510 milijuna dolara operativne dobiti te da ti rezultati ukazuju da će na razini godine operativna dobit iznositi barem dvije milijarde dolara

U prvom tromjesečju 2016. MOL Grupa ostvarila je operativnu dobit, od 510 milijuna dolara (44 milijarde forinti), unatoč prosječnoj cijeni nafte od samo 33,9 dolara po barelu u tom tromjesečju, što je 37 posto niže nego u istom razdoblju prošle godine.

U takozvanom downstream segmentu MOL grupa ostvarila rekordnu dobit za prvo tromjesečje od 328 milijuna dolara (93 milijarde forinti), a iz mađarske kompanije naglašavaju da je to povećanje od 22 posto u odnosu na godinu prije 'prvenstveno postignuto zahvaljujući izvanrednom, gotovo dvostruko većem, doprinosu petrokemije podržanom iznimno povoljnim vanjskim okruženjem'.

Marža maloprodajnog segmenta također je rasla, za 31 posto u odnosu na godinu prije, uslijed rasta prodanih količina od 10 posto na godišnjoj razini, nešto višim maržama goriva te snažnijim doprinosom segmenta ne-goriva.

Kvartalna operativna dobit u tzv. segmentu upstreama, pak, isključujući jednokratne stavke, iznosila je 150 milijuna dolara (42 milijarde forinti), dok su kapitalni troškovi i ulaganja u tom segmentu dosegli 118 milijuna dolara (33 milijarde forinti).

To znači, kažu iz MOL-a, da je taj segment na pravom putu da postigne postavljene ciljeve i u 2016. financira vlastito poslovanje kroz optimizaciju proizvodnje i značajnu prilagodbu troškovne strane.

Marža plinskog segmenta je, pak, rasla za 6 posto na godišnjoj razini i na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja je iznosila 68 milijuna dolara.