PRVA TRI MJESECA

Adris grupa nakon prodaje TDR-a u gubitku 76 milijuna kuna

30.04.2016 u 09:36

Bionic
Reading

Nakon što su se u petak pohvalili dobrim poslovnim rezultatima za 2015. i isplatom izdašne dividende, u rovinjskoj Adris grupi tek su na kraju burzovnog dana objavili poslovne rezultate za prvi kvartal ove godine, koji pokazuju da je grupa čiji je većinski vlasnik Ante Vlahović i u čijem su sastavu Croatia Osiguranje, Maistra i Cromaris, izgubila 76,8 milijuna kuna

U prva tri mjeseca ove godine prihodi Adris grupe pali su s 1,3 milijarde na 890 milijuna kuna. Manjak od 410 milijuna kuna posljedica je prodaje TDR-a, koji je lani preuzeo britanski British America Tobacco. Istovremeno, poslovni rashodi pali su s 1,4 na 938 milijuna kuna, što je rezultiralo gubitkom od 76,8 milijuna kuna.

U komentaru poslovnih rezultata Uprava Adrisa navodi da poslovni rezultati nisu usporedivi s prvim lanjskim kvartalom zbog prodaje TDR-a. Što se turističkog dijela biznisa tiče, zadovoljni su trenutnim rezervacijama u hotelima.

'U toku je investicija u hotel Valdaliso, obiteljski hotel čiji se završetak očekuje u trećem tromjesečju ove godine. Također, u toku su pripreme na izgradnji novog hotela Park. I u ovoj godini nastavlja se sa značajnim investicijama u kampove – proizvode s najbržim povratom ulaganja. Ukupna ulaganja u 2016. godini iznosit će više od 400 milijuna kuna', navode u priopćenju objavljenom na stranicama Zagrebačke burze.

Cromaris je u prvom tromjesečju 2016. ostvario 17 posto veću prodaju nego u prva tri mjeseca prošle godine. Izvoz je porastao 35 posto, od čega najviše na talijanskom tržištu, ujedno i najvećem tržištu orade i brancina u Europi.

Croatia osiguranje, navode u Adrisu, nadalje ima vodeću poziciju na hrvatskom tržištu s ukupnim udjelom od 32,2 posto te zadržava vodstvo u segmentima životnih i neživotnih osiguranja. Ostvarena je ukupna bruto zaračunata premija u iznosu od 813,3 milijuna kuna, što je osam posto manje od prošlogodišnje.