U PRVOM TROMJESJEČJU

Gubitak Ina grupe 66 milijuna kuna

29.04.2016 u 18:39

Bionic
Reading

Gubitak Ina grupe u prvom tromjesečju 2016. godine iznosio je 66 milijuna kuna, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju ta kompanija poslovala s dobiti od 50 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvještaja Ine objavljenog u petak

Ina grupa je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto prihod od prodaje u iznosu od 2,6 milijardi kuna, što je 31 posto manje nego godinu dana prije, dok je EBITDA bez jednokratnih stavki pala za 66 posto, na 263 milijuna kuna.

Prema poslovnom izvješću, Ina grupa je u prvom kvartalu ostvarila neto rezultat bez jednokratnih stavki od 66 milijuna kuna. CCS EBITDA bez jednokratnih stavki iznosila je pak 379 milijardi kuna, što je 62 posto manje u odnosu na prvo tromjesečje 2015. godine.

No, kad se uzmu u obzir jednokratne stavke, a to su otpremnine od 168 milijuna kuna, Ina Grupa je poslovala s gubitkom od 66 milijuna kuna dok je lani ostvarila dobit od 50 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott u komentaru kvartalnih rezultata kompanije ističe da je prvo tromjesečje 2016. godine u cjelini obilježeno iznimno niskom cijenom nafte tipa Brent u iznosu od oko 34 dolara po barelu.

Uz to, kaže Áldott, na knjigovodstveni rezultat utjecale su jednokratne stavke koje su posljedica restrukturiranja u segmentu Trgovina na malo.

'Kao odgovor na promjenjivo okruženje, Uprava društva pokrenula je stabilizacijski program čiji je cilj ublažiti nepovoljne učinke niskih cijena i osigurati zdrave temelje za buduća ulaganja', dodaje čelni čovjek Ine, uz napomenu da očekuje oporavak poslovnih rezultata, čak i ako se cjenovno okruženje ne poboljša te da su kapitalna ulaganja povećana u odnosu na prvi lanjski kvartal, na razinu od 342 milijuna kuna.

'Unatoč činjenici da Ina trenutno ima ograničene istraživačke koncesije, uspjeli smo povećati proizvodnju sirove nafte za deset posto, uglavnom u Hrvatskoj, ali i u Egiptu. Radi se o dobrom rezultatu koji pokazuje učinak nastavljenih remonta i stabilne razine kapitalnih troškova', tvrdi Áldott.

Što se tiče rafinerija, navodi da su razina rafinerijske proizvodnje i prodane količine nešto niže u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, što je rezultat remonta u riječkoj rafineriji koji je završen u prvom tromjesečju, a do kraja godine očekuje porast i proizvodnje i prodaje.